La immunoteràpia, el tractament contra el càncer a base d'augmentar la capacitat de les defenses del malalt per destruir el seu propi tumor, és una de les tècniques més recents i innovadores per combatre el càncer. L'han qualificat com una revolució. Es va començar a aplicar fa pocs anys, també a la Fundació Althaia de Manresa.

«És un tractament assistencial que utilitzem en molts tumors», comenta la cap del Servei d'Oncologia, Montserrat Domènech. «És en primera línia en càncer de pulmó» i també es fa servir en renal, de bufeta o melanoma. «Aquests són els principals, però aviat n'entraran més». La immunoteràpia és una tècnica que encara s'està investigant. Es calcula que al món hi ha actualment uns 2.000 assajos clínics.

Domènech comenta que «el que estem veient amb la immunoteràpia, i que no hem vist amb la quimioteràpia, és que els pacients amb malalties avançades o metàstasi són llargs supervivents. Estem veient curacions o llargs supervivents a 5 anys».

En ser, però, una tècnica jove encara genera alguna incertesa. Per exemple encara no se sap si un pacient respondrà al tractament o no, i per què. «La ciència encara no ens ha donat una resposta a això i no sabem per què hi ha malalts que responen i altres no». La immunoteràpia no necessàriament ha de substituir la quimioteràpia. «A vegades sí, a vegades no, i sovint s'ha de fer un tractament combinat», com per exemple en el càncer de pulmó.

De la repercussió de la tècnica en dona una idea el fet que el 2018 el Nobel de medicina es va adjudicar als que es consideren els pares de la immunoteràpia contra el càncer, el nord-americà James Allison i el japonès Tasuku Honjo. El 2013 la revista Science va nominar la immunoteràpia contra el càncer com l'avenç científic de l'any.

Els anomenats medicaments diana o personalitzats també han suposat un canvi de paradigma a l'hora de tractar la malaltia. En aquest cas no s'actua sobre el sistema immunitari sinó directament contra la cèl·lula tumoral amb un tractament dissenyat expressament un cop s'han identificat certes proteïnes, explica l'oncòloga Esther Casado. «Continua sent efectiva».

Un any i mig de l'hospital de dia

Aviat farà un any i mig que l'Hospital de Sant Joan de Déu de la Fundació Althaia va estrenar el nou hospital de dia d'Oncologia i Hematologia, un projecte que va costar dos milions d'euros i que s'ha pogut fer gràcies a una campanya de mecenatge que fins l'abril passat n'havia recollit un milió.

Les noves instal·lacions, àmplies i amb llum natural, «han millorat moltíssim la qualitat de vida del pacient oncològic», asseguren la cap del Servei d'Oncologia, Montserrat Domènech, i l'oncòloga Esther Casado. «Hi ha més espai, s'ha humanitzat i els pacients tenen intimitat i confidencialitat, i tot això és vital».

Ara poden accedir al tractament amb acompanyant, i «això fa que sigui més relaxat, que es distreguin. I si tenen alguna reacció o efecte advers, quan hem de córrer tots tenim més espai per actuar. És molt diferent». Casado destaca que no només ha estat una millora per als pacients. També per als professionals.

L'hospital de dia es va estrenar a final de maig del 2018. Es va passar d'unes instal·lacions obsoletes amb llum artificial, sense cap intimitat i amb 9 metres quadrats per pacient, a unes de noves de trinca i amb 31 metres quadrats per persona.