L'Ajuntament de Manresa ha ordenat el decomís de dotze gossos de raça potencialment perillosa aquest 2019. Els expedients sancionadors també inclouen, a vegades, el decomís preventiu de l'animal. El problema és que molts propietaris no fan els tràmits per recuperar-lo un cop decomissat i els animals acaben abandonats a la protectora. Així ho denuncia la presidenta de l'Aixopluc de Manresa, Rafaela González, que assegura que 7 de cada 10 gossos decomissats no són recuperats pels seus amos.

A la protectora d'animals hi ha ara una vintena de gossos potencialment perillosos (GPP). Alguns han estat retirats als seus propietaris per no tenir llicència o bé per no estar xipats ni tenir llicència i s'han quedat allà; d'altres han estat recollits per personal de l'Aixopluc -a Manresa o en altres municipis veïns on també es fa recollida d'animals- i els amos no els han anat a buscar. González explica que «sort que hi ha moltes adopcions, també d'aquestes races, perquè si no la protectora estaria encara més saturada», i afegeix que normalment les persones a qui es requisa un gos d'aquest tipus solen tenir problemes econòmics per pagar la documentació obligatòria de l'animal i per això moltes els acaben abandonant.

La responsable de l'equipament subratlla que l'adopció d'un ca de raça potencialment perillosa costa la meitat que la d'un altre que no ho és: «En lloc del preu habitual, 245 euros, només en fem pagar 150 a qui adopta un GPP perquè sabem que haurà de pagar el test psicotècnic, la llicència, l'assegurança, el cens a l'Ajuntament...». Un altre punt que destaca González és que els animals sempre s'entreguen esterilitzats i vacunats, fins i tot si són finalment recuperats pels seus amos: «Si ens donen permís, els esterilitzem i això va a càrrec nostre, perquè volem evitar la compra-venda il·legal de cadells d'aquestes races», comenta.

La presidenta de l'Aixopluc critica, a més, «l'injust cartell» que s'ha penjat a aquestes races i afirma que tots els GPP que hi ha a la protectora «són molt nobles». «Hem de fer campanya per defensar aquestes races i eliminar el maltractament i les males pràctiques», com són les baralles de gossos, expressa. També lamenta que molts municipis estiguin «més capficats a multar per no tenir llicència que no pas a controlar com viu l'animal».