La federació de barris de Manresa ha presentat dues candidatures als premis de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC).

Els guardons del certamen (Re)coneixements Veïnals es lliuraran el 14 de novembre en un acte a la seu de l'entitat, a la rambla de Santa Mònica núm. 10, de Barcelona.

L'objectiu dels premis és donar visibilitat a la innovació social i a l'aportació de benestar als barris gràcies a lluites i projectes que han impulsat les associacions veïnals, amb la complicitat a vegades d'altres entitats i moviments socials. En aquesta tercera edició es van presentar 9 projectes comunitaris i 8 lluites veïnals. Hi ha hagut candidatures de Manresa, Terrassa, Sabadell, Badia del Vallès, Castelldefels, Mataró, Sant Joan Despí, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Barcelona.

La primera candidatura manresana és la del taller de reforç escolar «Amunt, tota pedra fa paret». Els beneficiaris són infants de cinquè i sisè de primària que aconsegueixen millorar la seva preparació per al canvi de cicle, augmentar el ventall de recursos educatius del territori i promoure el voluntariat. S'està fent des de l'any 2012 i el curs 2018-2019 es van fer set tallers de reforç escolar a tres escoles de la ciutat, d'octubre a maig, una hora dos dies a la setmana.

L'esforç de voluntaris

El projecte es basa en el voluntariat tant en les persones que fan el suport pedagògic com en les que porten directament els tallers. El projecte és coordinat pel Pla Comunitari i es treballa conjuntament amb les escoles i les famílies. Els infants que participen en els tallers són derivats pels tutors, que han detectat que necessiten aquest reforç i que tenen mancances econòmiques i familiars. El darrer curs hi van participar 8 voluntaris i 40 infants. En aquests anys del projecte han passat més de 40 voluntaris i 300 infants.

L'altra candidatura és la de la Plataforma en defensa de les pensions públiques i els drets de la gent gran de Manresa.

L'objectiu és la defensa del sistema públic de pensions, en un moviment que impulsa el moviment veïnal, sindical, la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes, l'Associació Viure i Conviure i l'Associació Amics de la Gent Gran. La plataforma ha aconseguit ser un interlocutor del govern local i treballar-hi conjuntament en el diagnòstic de les necessitats de la ciutat.