«Vaig decidir plegar de la feina quan em van diagnosticar l'angina de pit. Encara no sabia que m'havien d'operar, però havia de fer aquest pas», explica el manresà Josep Maria Serra. Tenia molt estrès. Abans, marxava de casa a les 7 del matí i no hi tornava fins a les 9 del vespre i, malgrat que ha estat vinculat al futbol sala des de ben jove i actualment és directiu del Manresa FS, havia anat abandonant amb el pas del temps l'activitat esportiva. La feina i la famílies li ocupaven més hores.

Estava en una empresa de fabricació de formigó, portava dues plantes i era l'encarregat de la distribució de personal i qui mantenia la relació amb els clients. «L'estrès és una qüestió que hauríem de saber gestionar», explica. Fa un any i mig li van diagnosticar una angina de pit a l'hospital Sant Joan de Déu. «Em vaig espantar. Malgrat feia uns sis anys ja m'havien intervingut per un càncer de pròstata, quan el metge em va dir el que tenia, em vaig espantar», diu.

Dues setmanes després que li diagnostiquessin, li van implantar quatre bypass a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona -centre de referència del de Manresa-, i posteriorment va començar a començar de nou. «Vaig haver de canviar de vida i va ser com renéixer. Vaig començar una nova quotidianitat i anava perdut perquè no sabia què em podria passar. Havia deixat la feina perquè tenia clar que volia viure la vida i gaudir-la», destaca.

Actualment Serra no treballa i ha baixat el ritme de la seva vida diària, però no ha parat d'ocupar el seu temps. «Continuo sent directiu del Manresa FS i també estic a l'Associació de Veïns de Valldaura. Són coses que faig per sentir-me útil, però ara m'ho prenc tot d'una altra manera, amb més tranquil·litat», afegeix.

Després de la intervenció, va haver de fer dos mesos i mig de recuperació a Sant Joan de Déu, amb 25 sessions de bicicleta i peses, sota la supervisió dels infermers.

Entre les noves ocupacions de Serra hi ha, precisament, la de presidir la nova entitat de malalts del cor de la Catalunya Central. «A més de fer caminades i xerrades, volem anar a centres d'ensenyament del Bages per conscienciar des de petits de la necessitat de portar una vida saludable, amb activitat esportiva i una dieta sana, per evitar patologies com les que hem tingut nosaltres», afegeix.

De fet, Serra explica que el que l'ha impulsat a ser al capdavant de l'associació és el seu cas.

«És clar que el personal mèdic t'assessora bé, però al principi vas perdut i és important que algú altre, amb una experiència similar, expliqui com li ha anat i què ha fet per refer la seva vida», afirma.

L'experiència ha estat dura, però Serra creu que pot donar un cop de mà difonent la seva vivència.