El desenvolupament de l'eina d'aprenentatge és la segona part d'un projecte que va emprendre Ignasi Puig i el servei de Digestologia de la Fundació Althaia de Manresa el gener d'aquest any, centrat en l'avaluació d'una nova tecnologia per fer colonoscòpies que permet detectar amb més precisió els pòlips malignes, tal com ja va explicar Regió7 (vegeu edició del 21 de març del 2019).

La creació d'aquest tutorial amb contingut teoricopràctic té com a finalitat, destaca Puig, reduir els tractaments endoscòpics innecessaris de pòlips degenerats, és a dir, cancerosos. Actualment, segons dades facilitades per l'expert, el 56 % del pòlips degenerats que s'han d'operar s'han tractat prèviament i de forma innecessària mitjançant mètodes endoscòpics, i això comporta processos més llargs i dificultosos, ja que treure un pòlip degenerat per via endoscòpica pot generar problemes com hemorràgies o perforacions. Si es tracta d'un pòlip dolent és molt probable que el pacient s'hagi d'acabar operant, i la taxa de complicacions en la cirurgia és molt superior que en les extirpacions endoscòpiques, diu.

A més, també es volen evitar cirurgies innecessàries de pòlips benignes. En un estudi previ d'Al-thaia es va mostrar que el 55 % dels pòlips en què es va indicar una intervenció quirúrgica no estaven degenerats, eren benignes, i per tant es podrien haver extirpat mitjançant una endoscòpia.