Mercè Palà Junyent, de Fonollosa, té 79 anys i en fa 55 que es va casar al santuari de Joncadella. Ho va fer de blanc, i el seu vestit també és un dels que s'exposen aquests dies a la mostra del Fira Nuvis de Manresa.

Recorda que la seva mare «no volia un vestit ben blanc i llis, sinó que hi hagués algun tipus de combinació, i amb la modista vam pensar que estaria bé la compaginació de dues peces, amb una torereta per sobre del vestit». Recorda que «vam decidir com el volíem entre les dues, la modista i jo», i explica que, per la seva banda, «mentre fos blanc, jo ja em donava per satisfeta». De fet, Palà té un parentiu amb la modista que li va cosir el vestit. És Júlia Tomàs, de Salelles, que ahir també es passejava per l'exposició. Ara té 82 anys, però recorda la seva etapa de cosidora, primer a càrrec d'una modista manresana, i des que es va casar, pel seu compte a casa seva, on va arribar a confeccionar més d'una desena de vestits de núvia, entre aquests el de Mercè Palà, que li va fer com a regal de casament. És blanc i llarg però amb poca cua. «No volia que n'hi hagués gaire», explica Palà. Aquell dia, el de la boda, també portava un vel, sabates blanques i, de joies, «les justes». Des d'aleshores, se l'ha tornat a posar una sola vegada: «M'ho van demanar els convidats en la celebració dels 25 anys de casats». Recorda que «em van haver d'ajudar per cordar-lo, però ho vaig fer», explicava ahir somrient. Si fos ara, diu que no té cap preferència sobre el vestit: «Només tinc clar que voldria que fos blanc». De viatge de noces, va visitar Mallorca, València, Madrid, Sant Sebastià i Saragossa.

Al costat del seu, a l'exposició del Palau Firal, hi ha el vestit de la seva sogra, Rosalia Bosch Colillas, que es va casar amb Pere Torras Duocastella el 1940. En aquest cas és negre, més propi d'aquella època. El conserva una filla del matrimoni que viu a Sant Fruitós.