Amb motiu del Dia Mundial de la Diabetis, l'Associació de Diabètics de la Catalunya Central (AdCc) va organitzar un seguit d'activitats amb la col·laboració de la Fundació Althaia, la Generalitat i l'Ajuntament de Manresa, entre elles una taula rodona amb professionals i afectats que va posar de manifest els riscos que comporta no diagnosticar i tractar adequadament la malaltia.

L'acte central va ser una taula rodona a la sala d'actes de la Plana de l'Om. L'acte, presentat per Francesc Ferrer, president de l'AdCc, i moderat per Albert Estiarte, membre de la direcció general d'Althaia, va tenir la presència de Carme Vilardell, cap de servei d'Endocrinologia d'Althaia; Míriam Chinchilla i Olga Colell, infermeres educadores en diabetis d'Althaia; Aina Carbonell, mare d'una nena amb diabetis tipus I i escriptora del llibre Amb D de Debut; i Joan Rexach, que té diabetis tipus II i és membre de la junta directiva de l'AdCc.

Segons la infermera Míriam Chinchilla, «és essencial que els diabètics disposin de les eines i els coneixements necessaris per entendre com funciona la seva malaltia i puguin aprendre a dur-la millor». Estiarte va afegir que, malgrat disposar d'aquests coneixements, els adults sovint tenen dificultats per seguir noves rutines a causa de la presència d'uns hàbits molt arrelats en el seu dia a dia. Si bé és cert que els nens petits són més propensos a seguir els hàbits que els assignen des dels hospitals, Chinchilla va dir que la clau és no idealitzar gaire i definir-se uns objectius reals que la persona pugui assimilar de manera progressiva.

A Catalunya es calcula que prop d'un milió de persones són diabètiques, però d'aquests afectats, un 50% desconeixen que tenen la malaltia. La cap de servei d'Endocrinologia d'Althaia, Carme Vilardell, va comentar que aquesta xifra alarmant evidencia que «la diabetis és l'epidèmia del segle XXI». Afegint un toc d'humor i entre rialles, l'endocrinòloga va assegurar que si les persones diabètiques es constituïssin com a grup polític a Catalunya podrien aconseguir una presència molt rellevant en el panorama polític.

Finalment, Vilardell va fer una mirada cap al futur afirmant que, malgrat que la diabetis no tindrà una cura definitiva, sí que rebrà un tractament diferent del que té actualment. En aquest sentit, la infermera educadora en diabetis Olga Colell va explicar l'evolució en el tractament de la diabetis al llarg dels anys, tot posant èmfasi en la importància dels avenços tecnològics.