El dissabte 23 de novembre, el Bisbat de Vic presentarà el Sínode Diocesà a l’arxiprestat de Manresa i Bages Sud, en un acte obert al públic i en el qual hi és convidat tothom.

L’acte de presentació del Sínode consta de diverses parts. A partir de les 16:30 de la tarda, a la Parròqua de Crist Rei de Manresa, es durà a terme la primera part de la presentació, amb un vídeo explicatiu i diverses intervencions. Tot seguit, a les 18:00 hores, i com a moment central, el bisbe Romà Casanova presidirà una missa (l’única que tindrà lloc el proper dissabte en tot l’arxiprestat) i, per a acabar, a la mateixa parròquia, se celebrarà la darrera part de l’acte de presentació del Sínode, amb més intervencions i un piscolabis per a tots els assistents.

Sínode Diocesà

Un Sínode Diocesà és una assemblea eclesial extraordinària convocada pel bisbe i oberta a la participació de tota la comunitat cristiana (laics, mossens i religiosos), sense cap exclusió, per a discernir, escoltant l’Esperit Sant, els reptes pastorals que es presenten avui a l’Església.

En el cas concret de Vic, i davant d’un “moment de grans transformacions socials que afecten de ple a l’Església”, el bisbe Romà ha considerat convenient convocar un Sínode per a discernir junts la voluntat de Déu per a la diòcesi de Vic i per a afrontar la transmissió de la fe en el moment actual. Cal “canviar la manera de relacionar-nos i comunicar-nos (...) canvis profunds en la nostra ment, en el nostre cor, en la nostra organització, per a ser més fidels a la vida i missió que Déu ens confia”. L’objectiu principal del Sínode és, per tant, “poder prendre les decisions pastorals més conformes al voler de Déu per a la nostra Església diocesana”. Així ho explica a les cartes pastorals “Aixeca’t i camina” (18/09/2018) i “Església de Vic, sigues el que ets!” (14/09/2019).

El Sínode, que se celebrarà en els propers tres anys, porta per títol “Sínode per l’esperança”. A més de les aportacions de tots els fidels de la diòcesi, està previst escoltar el parer d’experts en els diferents temes i realitats, així com la veu de persones no creients.

Fases del Sínode

El Sínode consta de quatre fases principals, que es succeiran en tres anys: fase participativa de grups sinodals; fase participativa d’Assemblea Sinodal; fase de declaracions i decrets, i fase de recepció.

En la fase participativa de grups sinodals, la primera etapa que acaba de començar, les persones que vulguin participar en el Sínode, s’hi inscriuen i s’organitzen per a formar grups sinodals. Aquests grups, amb l’ajuda d’uns materials elaborats per la Comissió del Sínode, es troben periòdicament, preguen, escolten i exposen les seves aportacions de manera conjunta, durant un període aproximat de 12 mesos. A partir de les aportacions fetes per cada grup, la Comissió elabora un document de treball conjunt, anomenat “instrumentum laboris” (instrument de treball).

En una segona fase (fase participativa d’Assemblea Sinodal), el bisbe convoca un centenar de persones representatives de tota la realitat diocesana, l’Assemblea Sinodal, que es reuneix en diferents sessions per a debatre el document de treball “instrumentum laboris” i elaborar un nou document amb les conclusions.

Per últim, després d’haver escoltat a tothom i valorat el document de conclusions, en la fase de declaracions i decrets, el bisbe discerneix i subscriu les directrius que prendrà l’Església de Vic i n’aprova la seva aplicació per mitjà d’un decret, perquè tots els cristians de la diòcesi les acullin i posin en pràctica (fase de recepció).

Es preveu que el Sínode acabi el mes de setembre de l’any 2022.