Un sínode diocesà és una assemblea eclesial extraordinària convocada pel bisbe i oberta a la participació de tota la comunitat cristiana (laics, mossens i religiosos), sense cap exclusió, per discernir, escoltant l'Esperit Sant, els reptes pastorals que es presenten a l'Església. Dissabte se celebrarà l'acte de presentació a la parròquia de Crist Rei de Manresa. El darrer que es va convocar a la diòcesi de Vic es va celebrar l'any 1945, amb el bisbe Joan Perelló i Pou, i l'anterior, quasi dos-cents anys abans, l'any 1748, amb el bisbe Manuel Muñoz Guil.

L'acte de presentació del sínode consta de diverses parts. A partir de 2/4 de 5 de la tarda, a la parròquia de Crist Rei es durà a terme la primera part de la presentació, amb un vídeo explicatiu i diverses intervencions. Tot seguit, a les 6 de la tarda, i com a moment central, el bisbe Romà Casanova presidirà una missa (l'única que tindrà lloc dissabte que ve en tot l'arxiprestat) i, per acabar, a la mateixa parròquia, se celebrarà la dar-rera part de l'acte de presentació del sínode, amb més intervencions i un piscolabis per a tots els assistents.

Creients i no creients

En el cas concret de Vic, i davant d'un «moment de grans transformacions socials que afecten de ple l'Església», el bisbe Romà ha considerat convenient convocar un sínode per discernir junts la voluntat de Déu per a la diòcesi i per afrontar la transmissió de la fe en el moment actual. Cal «canviar la manera de relacionar-nos i comunicar-nos [...] canvis profunds en la nostra ment, en el nostre cor, en la nostra organització, per a ser més fidels a la vida i missió que Déu ens confia», diu.

L'objectiu principal del sínode és, per tant, «poder prendre les decisions pastorals més conformes al voler de Déu per a la nostra Església diocesana».

El sínode, que se celebrarà en els propers tres anys, porta per títol «Sínode per l'esperança». A més de les aportacions dels fidels s'escoltarà el parer d'experts i la veu de persones no creients.