Manresa feia 74 anys que no participava en el debat d'un sínode, és a dir, una assemblea oberta entre el bisbe i els seus sacerdots per estudiar els problemes de la vida espiritual i adaptar l'Església a aquesta problemàtica, juntament amb tots els seus fidels.

Amb una església de Crist Rei plena de gom a gom, ahir a la tarda s'inaugurava una nova celebració d'un sínode a la diòcesi de Vic amb el nom de Sínode per l'Esperança. El darrer que es va celebrar va ser l'any 1945 i, l'anterior, quasi dos-cents anys abans, l'any 1748. A partir d'ara, la revisió durarà tres anys, fins al 2022.

L'acte el va presentar i moderar mossèn Enric Garcia, rector de Jorba, que, simpàticament, es va anomenar a si mateix com «el mossèn de la Nacional II».

Garcia va obrir l'acte dient que la celebració del sínode havia de servir per «encetar una nova etapa del bisbat de Vic, on tothom qui sigui batejat pugui ser-ne partícip i se'l pugui fer seu».

A continuació, es va projectar un vídeo curt i dinàmic que feia palès que, davant el sorgiment d'un món regit per les noves tecnologies, l'Església ha quedat desfasada per a molts i cal posar-hi solució.

Mossèn Garcia parlava d'una crisi. Una crisi de la manca de jovent adherit a l'Església, una crisi vocacional i una necessitat de «saber abordar com ha de ser l'Església davant d'una societat que està en constant canvi».

Els grups de treball

Garcia adoptava el lema de la diòcesi per mostrar l'esperança davant d'aquesta crisi «com una oportunitat per madurar i créixer. D'aquesta manera, va comparar l'Església amb una família, que, «quan té problemes, ha d'asseure's i parlar. D'això serveix el sínode, per debatre, per obrir nous camins a la comunitat religiosa».

I com es farà? A partir de grups de treball que, al llarg dels tres anys, enviaran propostes a l'assemblea del sínode, que, al seu torn, les traslladarà al bisbe de Vic, Romà Casanova, per fer-ne la cor-responent valoració amb l'Església diocesana.

Després del testimoniatge de persones i de les seves experiències com a part de la comunitat religiosa, es va fer la missa, que va ser celebrada pel bisbe de Vic i concelebrada pels sacerdots de la zona arxiprestal de Manresa i Bages sud.