Amb més d'un any de retard per l'aplicació de l'article 155, el Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat ha acollit aquest dilluns la cloenda del 125è aniversari de les Bases de Manresa, un acte que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha aprofitat per posar en valor el document del 1892. "Després de 125 anys, hi continua havent líders socials i polítics condemnats a presó" i a l'"exili", ha dit, però a la vegada ha asseverat que l'independentisme està decidit per culminar les Bases de Manresa i la Mancomunitat amb la construcció de la República: "La violència institucional de l'estat se li gira en contra i referma la nostra voluntat de perseverar".

La celebració dels 125 anys de les Bases de Manresa va tenir lloc entre el 24 de març de 2017 i el 31 d'octubre del 2018, una commemoració que en el seu tram final va coincidir amb l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. Quan s'havia d'haver fet la cloenda, la Generalitat no tenia president i des d'aleshores l'acte s'ha hagut d'anar posposant per altres impediments com les successives eleccions. Avui, a més de Torra, també hi han assistit l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i membres de la corporació, així com els comissaris de la commemoració, la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i diversos convidats.

46

Cloenda del 125è aniversari de les Bases de Manresa

Una intervenció de l'Orfeó Manresà i un parlament de Jordi Rodó Rodà, comissari de la commemoració del 125è aniversari de les Bases de Manresa juntament amb Francesc Comas Closas, han estat els primers tastos de la cerimònia, en la qual Torra emfatitzat en el seu discurs que "malauradament", i 125 anys després del document de les Bases de Manresa, l'Estat manté l'estratègia de la "repressió". Una actitud, però, que ha alertat que ja se li està "girant en contra" en comptes de "paralitzar" les aspiracions del catalanisme. "Ens referma més que mai la voluntat de perseverar, i és caixa de ressonància de les legítimes aspiracions polítiques del poble", ha afegit.

En aquesta línia, el president ha assegurat que el compromís de Catalunya amb la llibertat és "irreductible". Torra ha recordat que la premsa de Madrid ja va tractar les Bases de Manresa del segle XIX com un element "sediciós", i ho ha comparat amb les condemnes contra els "presos polítics". Així, al 1892 l'Estat ja parlava d'incloure el "separatisme" com a delicte al codi penal per aturar la iniciativa catalanista. Junyent ha intervingut just abans que Torra.

L'alcalde de Manresa ha recordat les paraules de l'expresident Carles Puigdemont que, durant l'acte inaugural dels actes -el 24 de març de 2017-, va asseverar que l'única Catalunya "possible i viable" és la que vulguin els catalans.

Abans de la celebració, el president Quim Torra s'ha reunit a porta tancada amb l'alcalde Junyent, el regidor Marc Aloy i els comissaris del 125è aniversari.