Teresa Forcades, monja, teòloga i metgessa, va assegurar dimecres a Manresa que «hi ha un tema molt important i que encara no s'ha destapat, que són els abusos sexuals a monges. Tard o d'hora sortiran a la llum», va advertir.

Forcades, entrevistada dins el cicle Pessics de Vida, organitzat per la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes i el Centre Cultural el Casino, pel periodista de Regió7 Abel Gallardo, va explicar que a banda dels possibles casos d'agressions sexuals per part de bisbes i altres alts càrrecs dins l'Església a religioses, la «mala imatge» que s'ha guanyat el poder religiós ha estat provocada pels casos d'abusos sexuals infantils, i per «una campanya negativa contra el papa Francesc».

Els escàndols de pederàstia i la vinculació de l'Església als poders fàctics, amb interessos econòmics i polítics, van ser assenyalats per Forcades com dues tradicions que cal erradicar en el si de l'Església: «Calen canvis radicals, ja que la connivència amb els poders del món i el clericalisme, amb aquest vessant encara tan lligat a l'herència del franquisme, són contraris als evangelis», va valorar la monja.

Forcades, nascuda a Barcelona el 1966, va impulsar el 2013 la creació de Procés Constituent de Catalunya juntament amb l'economista Arcadi Oliveres, moviment que va estar a punt de presentar-se a les eleccions del Parlament de Catalunya del 2015.

La benedictina va afirmar que la «partitocràcia» que va veure quan es va endinsar en el món de la política la va decebre. Sobre l'actualitat, va expressar que «la política està segrestada» i que cal que el sistema es qüestioni si només hi ha d'haver representants polítics, «cosa que ja haurien d'haver vist que no és així», va dir, i va posar com a exemple de bona democràcia el sistema de referèndums suís, a través del qual la població pot presentar propostes legislatives i polítiques que després es votaran si són defensades per més del 10% dels ciutadans.

També va dir que «el tema de la dona és el que el Papa entén menys», perquè considera que la dona és tan pura que la seva missió és «fer llar, en el sentit de transmetre els valors bàsics», cosa que talla les ales a les religioses que es volen ordenar i arribar a tenir càrrecs. Durant l'entrevista, Forcades va assegurar que «veurem abans capellans casats que dones ordenades».