Persones que pateixen algun tipus de problema de salut mental han tingut els darrers mesos el suport de pacients també de salut mental que ja han viscut el procés de la malaltia i la recuperació. L'experiència d'aquests darrers, sobretot la del patiment que suposa tenir un trastorn d'aquest tipus, ha servit per encoratjar a qui està en ple tractament. La iniciativa també té l'objectiu de promoure la seva inserció laboral.

Es tracta d'un projecte pioner que han dut a terme conjuntament la Fundació Althaia de Manresa, l'entitat Osonament de Vic i la Universitat de Vic-Unversitat Central de Catalunya. Batejat amb el nom Peer o peer, durant sis mesos 12 persones s'han integrat als equips assistencials d'atenció a la salut mental de Manresa i Vic. Com uns professionals més, han intervingut en l'atenció a altres persones amb aquest tipus de trastorns aportant, en aquest cas, l'experiència personal d'haver passat per aquest procés.

Ahir es va celebrar a la sala d'actes de l'Hospital de Sant Joan de Déu el lliurament de diplomes de les persones que han participat en el projecte, de les quals 14 van fer un curs de formació, i 12 es van incorporar com a agents de suport «amb el valor de l'experiència d'haver tingut un procés de malaltia i recuperació», van explicar a Regió7 Gemma Prat i Rut Vilanova, responsables de la iniciativa. «S'han incorporat a diferents dispositius i equips de treball», també a consultes mèdiques, «però el valor que aporten és la seva experiència», insisteixen.

El projecte ha implicat tres grups de persones. Els 69 professionals sanitaris i socials dels equips d'atenció a la salut mental d'Althaia i Osonament; les 14 que pateixen algun trastorn i que van rebre, primer, formació i després es van convertir en agents de suport entre iguals; i els 77 pacients amb malalties mentals que han rebut atenció per part d'aquests agents de suport. «És una feina complementària a la dels altres professionals».

Esperança, recuperació i autoestima, és el que han aportat els agents de suport a partir del que ells mateixos han viscut, i al seu torn han adquirit noves habilitats i autoconeixement, «han experimentat un sentiment d'utilitat» i «han experimentat un nou rol, un rol professional. Han hagut de complir horaris, participar en reunions d'equip, coordinar-se i col·laborar», expliquen.

A la cloenda del projecte que es va celebrar ahir al migdia, la directora d'Osonament, Mercè Generó, va destacar que la primera col·laboració amb Althaia «ha estat magnífica». El coordinador de la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC, el manresà Pere Bonet, va afirmar que es tracta d'un projecte pioner que «ha requerit la voluntat d'innovar en l'atenció a les persones». Per la seva part el director general de la Fundació Althaia, Manel Jovells, va remarcar que la iniciativa va d'acord amb un dels projectes estratègics d'Althaia, que és «no només atendre la malaltia sinó promoure la salut».

Les institucions que han impulsat el projecte, finançat per La Caixa, van expressar la seva voluntat que tingui continuïtat.