Les dones podran formar part del maniple de l'Associació Cultural Recreativa Armats de Manresa com un soldat més. Així ho han decidit els socis de l'entitat en l'assemblea celebrada dimarts a la nit. Dels 102 socis, en van votar 51, 45 dels quals in situ i la resta amb el vot delegat. 39 vots (el 76%) van ser favorables; 10 socis van votar en contra i hi va haver dues abstencions. La manresana és una de les entitats pioneres a Catalunya a fer aquest canvi.

Ahir, Manel Ortiz, president de l'associació, es mostrava molt satisfet de la decisió que, alhora, va remarcar, ha de permetre que entri saba nova als Armats. Explicava a Regió7 que, previsiblement, la primera actuació del maniple amb dones -atès que a l'entitat ja n'hi ha una dotzena que podran posar-se el vestit de soldat quan els nous estatuts superin els mecanismes legals- serà el 22 de març, data en què, aprofitant la celebració dels 20 anys de la recuperació de l'entitat, tindrà lloc una trobada d'Armats a Manresa on s'esperen els del Vendrell o Constantí, de Tarragona; els de Banyoles, de Girona, que són més d'un centenar; els de Bellpuig, de Lleida; els de Moià; i els de Vila-real, del País Valencià, que estan agermanats amb els de Manresa. Abans, els Armats de la capital del Bages actuaran a la cavalcada de Reis de Sant Fruitós de Bages, però és improbable que aquest dia ja hi hagi dones al maniple. Fins ara, les dones només podien participar a les actuacions com a acompanyants, vestides de romanes, o formant part de la banda de música.

Una papereta amb un sí i un no

L'assemblea de dimarts, que va començar a les 9 del vespre i va acabar a quarts d'1 de la matinada amb un brindis nadalenc, va tenir lloc al local dels Armats, a l'edifici del teatre Conservatori, que els cedeix l'Ajuntament, cosa que ha volgut agrair Ortiz. Després de la seva salutació com a president, es va projectar un vídeo promocional de l'entitat obra de Ramon Riu, es va presentar l'estat de comptes i es van repassar les actuacions del 2019 i els plans per al 2020. Entremig, es va fer la votació. Va ser una consulta anònima en què es va posar a disposició dels socis un paper on hi havia un sí i un no; ells havien d'estripar el que volien i dipositar-lo en una urna. El mateix es va fer amb els vots delegats. Hi va haver preguntes d'alguns dels assistents, però no hi va haver debat sobre la proposta.

Ortiz va avançar a aquest diari (vegeu edició de l'11 de desembre) la seva idea d'obrir el maniple dels Armats (i amb ell, també la capitania) a les dones, com han fet altres ciutats, entre les quals Banyoles, Girona, Blanes i Xàtiva.