La darrera nit de Nadal, l'àvia molt més que centenària de Manresa Filomena Penina Tomàs, vídua d'Enric Vicente i nascuda el 24 de desembre de l'any 1912 (any conegut per l'enfonsament del Titànic), va bufar les espelmes del seu 107 aniversari envoltada d'alguns dels seus familiars i amb la seva besneta de 7 anys, la Daniella.

La seva neta Noemí Carrión ha explicat a aquest diari que ho va fer gaudint d'una excel·lent salut malgrat haver passat per tres guerres i molta penúria en aquells temps i haver treballat des que era una nena. Seguir una dieta saludable, tenir bons hàbits, fer els seus estiraments diaris i una molt bona salut han estat clau.

Una vida intensa

Filomena Penina Tomàs va néixer a Berga i des de ben petita va viure a la Valldan.

La petita de tres germanes, no recorda gaires jocs a casa seva perquè molt aviat va començar a treballar cuidant vaques. Diu que no oblidarà mai el dia que va morir la seva mare, «feia dies que estava malalta al llit. Em va cridar, em va fer una abraçada ben forta i el seu cor va deixar de bategar», recorda amb tristesa.

Amb l'arribada de la guerra, van anar a viure a Puig-reig per estar més segurs. Als 27 anys va decidir anar a buscar feina a Manresa. Va obrir el bar Caracas amb el seu segon marit i entre els clients recorda el còmic i cantant Torrebruno. La seva família li desitja un feliç aniversari i poder continuar gaudint d'ella molts anys més.