En els darrers anys s'han detectat nuclis poblacionals aïllats d'amfibis a diversos punts dins la ciutat de Manresa. El seu coneixement fins ara, era escàs i dispers. Per aquest motiu des de la regidoria d'Entorn Natural de l'Ajuntament de Manresa es va encarregar, a inicis de 2019, un projecte de seguiment dels amfibis, uns animals que a nivell global estan patint un fort declivi, i que és un dels grups d'animals més amenaçats.
Aquest estudi ha permès determinar l'estat actual de les poblacions reproductores d'amfibis proporcionant una base sòlida de coneixement que doni suport a les decisions ambientals. També ha contribuït a donar a conèixer aquests animals entre la ciutadania, a través de la jornada participativa de la "Nit dels amfibis", que va tenir lloc el dia 6 d'abril de 2019 i va ajudar a inventariar i identificar els diferents amfibis que es troben dins del terme municipal.
Aquest estudi, se suma a d'altres encarregats per la regidoria d'Entorn Natural, com el del Centre d'Estudis dels rius Mediterranis sobre l'estat del Cardener, i altres estudis existents sobre la flora del municipi, que han de permetre identificar els punts de màxim interès en la conservació de la biodiversitat a la nostra ciutat.
La biodiversitat a nivell municipal és elevada. Dins de Manresa s'hi poden trobar 8 de les 16 espècies existents a Catalunya. El projecte ha demostrat que ni el gripau d'esperons ni el gripauet de punts han desaparegut del municipi, i s'han pogut retrobar després de 24 anys de les darreres observacions publicades.
També ha permès publicar per primera vegada la presència de granota de Graf. En els tres casos, són les espècies detectades menys sovint i en nombres més escassos. Les espècies més escampades i fàcils de detectar, són la reineta, el gripau corredor i el tòtil, cosa que es podria explicar per ser les menys lligades a hàbitats estrictament aquàtics. Entre els dos extrems, trobaríem la salamandra i les granotes verdes, que s'han trobat en un 5% i 7% dels llocs inventariats, respectivament.
La distribució dels amfibis al llarg de la zona d'estudi és irregular; les zones amb més presència d'amfibis es concentren a:
L'estudi fa també una sèrie de propostes per naturalitzar i millorar la qualitat ecològica de diversos punts d'aigua, centrades en quatre grans temàtiques:
Es pot consultar el detall de l'estudi clicant aquí.
Els millors restaurants de Manresa. Fitxes amb fotos i mapa.
Accedeix als horaris del servei de bus entre Manresa i Barcelona.
L'últim | El més llegit |
Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya