Demà es clausurarà l'exposició «Els hospitals de Manresa. Història d'una transformació» que hi ha al vestíbul principal de l'Hospital de Sant Joan de Déu, a la planta 0, i que narra l'evolució dels hospitals a la ciutat durant el segle XX i la transformació sanitària que hi ha hagut durant tot aquest temps. La mostra es va inaugurar el passat mes d'octubre. Una part de l'exposició, la dels panells, es podrà veure més endavant a la Fundació Universitària del Bages (FUB-UManresa).

L'exposició està formada per panells profusament documentats amb text i imatges. Es completa amb objectes sanitaris antics així com la recreació d'un consultori mèdic dels d'abans, que és un dels detalls que més expectació ha creat entre els qui creuaven pel vestíbul i s'entretenien amb l'exposició o bé els qui l'han anat a veure expressament.

Una de les particularitats de la iniciativa és que va néixer de la inquietud de professionals de la Fundació Althaia i també d'exprofessionals amb la idea de salvaguardar el patrimoni sanitari de Manresa. A mitjans del 2018 es va constituir la Comissió de Patrimoni Sanitari d'Althaia que durant mesos va recopilar experiències, fotografies antigues, documentació i objectes sanitaris antics o curiosos. En total el projecte va comptar amb la implicació de més d'un centenar de professionals que han contribuït a escriure col·lectivament part de la història de la sanitat a Manresa.

També narra la fusió entre els cinc hospitals que hi havia a Manresa els anys 80 fins arribar, el 2002, a una única institució, l'actual Fundació Althaia.

La inauguració de «Els hospitals a Manresa. Història d'una transformació» es va fer a principis del passat mes d'octubre. Va ser multitudinària i va reunir, entre altres, els exalcaldes Joan Cornet i Juli Sanclimens, protagonistes de la fusió hospitalària, a més a més de l'actual alcalde de Manresa, Valentí Junyent. Segons Althaia, la mostra ha generat molta expectació. S'han organitzat tallers adreçats a escoles i el vídeo de l'exposició ha rebut més de 4.000 visites a la pàgina web.