La jutgessa de guàrdia de Manresa ha denegat la incoació de l'habeas corpus per a Oriol Junqueras, presentat aquest divendres al matí al jutjat d'instrucció número 1 de Manresa pel pare i la dona del líder republicà, Artur Junqueras i Neus Bramona. La magistrada que signa la resolució, Bibiana Segura, ha rebutjat tramitar el procediment en considerar que la privació de Junqueras es va acordar per decisió judicial i que, per tant, la petició ha de ser inadmessa.

Els familiars de l'exvicepresident de la Generalitat han utilitzat aquest procediment per denunciar una situació de «detenció il·legal» i demanar la posada en llibertat immediata del líder republicà després de la decisió del Tribunal Suprem de mantenir Junqueras a la presó tot i que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea li va reconèixer la immunitat. La petició s'ha fet a la capital del Bages perquè és on hi ha els jutjats més pròxims a la presó de Lledoners, on està ingressat Junqueras.

La Fiscalia no ha tardat a reaccionar i s'ha oposat al fet que el jutge de guàrdia de Manresa obri un procediment d'habeas corpus arran de la petició plantejada per la família del líder d'ERC. En un informe presentat aquest matí al jutjat, el ministeri públic s'ha pronunciat en contra.

El jutjat de guàrdia havia trasllat la petició a la Fiscalia per conèixer la seva posició sobre l'habeas corpus sol·licitat, abans de prendre una decisió sobre la petició dels familiars de Junqueras. El jutjat de guàrdia de Manresa tenia 24 hores per decidir si obria procediment d'habeas corpus, la qual cosa obligaria a posar Junqueras a disposició judicial de forma immediata.

Suport d'una quarantena de persones a Manresa

Minuts abans de les 9 del matí, tot i la pluja que afecta la capital bagenca aquest divendres, una quarantena de persones esperaven a la porta dels jutjats manresans amb cartells exigint «amnistia» per al republicà i com a mostra de suport a la família. Entre d'altres, hi havia els regidors d'ERC de Manresa Marc Aloy, Anna Crespo, Jamaa Mbarki, Mariona Homs i Montserrat Clotet; la senadora també republicana Mirella Cortès; la delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps; i també representants de Junts per Manresa, com Mercè Tarragó i Núria Masgrau.

Acompanyat de la parella del seu fill i del secretari d'organització d'ERC, Isaac Peraire, Artur Junqueras ha entrat als jutjats de Manresa entre aplaudiments i crits de llibertat per registrar l'habeas corpus. A partir de llavors, el jutge tenia 24 hores per decidir si l'admetia a tràmit i, si ho hagués fet, Oriol Junqueras hauria de presentar-se davant del jutge d'instrucció, que podria ordenar la seva llibertat immediata si no trobés un motiu suficient pel seu internament.

El pare d'Oriol Junqueras explica perquè han presentat una petició d'habeas corpus

El pare d'Oriol Junqueras explica perquè han presentat una petició d'habeas corpus

VÍDEO: Declaracions d'Artur Junqueras

El pare del republicà ha expressat a la seva sortida que amb aquest procediment, que arriba després que, ahir, el Tribunal Suprem ordenés que Junqueras havia de seguir a la presó en considerar que la seva condemna l'inhabilita com a eurodiputat, «esperem corregir d'alguna forma o altra aquesta injustícia que ens estan fent». Junqueras ha denunciat davant dels mitjans de comunicació que «l'estat, quan se sent amenaçat, no hi ha dubte que posa en marxa tots els seus recursos, i tant li fa fer el ridícul».

Preguntat sobre quins passos seguiran a partir d'ara, Junqueras ha assegurat que tiraran endavant totes les vies que els aconsellin els seus assessors legals i que ho faran sense defallir: «És l'única forma que es pot sortir d'aquest atzucac en què estem col·locats. Som d'una terra on ens deien resistents, i aquest àlies que ens van posar encara el tenim, som resistents».

GMv2|pTipoComp=fotos&pIdGaleria=5e184751fab46c15460d542d|GMv2

Veure Galeria

No han prioritzat mai aquesta estratègia

L'advocat d'Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, ha explicat aquest divendres que la seva família ha demanat aquest procediment legal que comportarà que el jutge del territori on està pres, en aquest cas Manresa

Aquest mecanisme, l'habeas corpus, s'aplica quan l'implicat creu que està en situació de «detenció il·legal», ha apuntat Van den Eynde. El lletrat ha indicat que no han prioritzat mai aquesta estratègia, però després de la decisió del Tribunal Suprem, «és una necessitat bàsicament de pressió de l'entorn de l'Oriol». En tot cas, ha admès que hi ha molt poques possibilitats que Junqueras pugui sortir de la presó per anar al ple del Parlament Europeu.

Van den Eynde també ha subratllat que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ja no pot fer res «més enllà d'al·lucinar», i ara només queda la via del Tribunal Constitucional i del Tribunal Europeu de Drets Humans. També ha opinat que la mobilització que hi haurà farà que s'obri la carpeta de l'indult, encara que els presos no ho vulguin.