L’avinyonenc resident a Manresa, Josep Herms Mateu, ha complert 100 anys aquest dissabte. L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, juntament amb la regidora d’Infància, Joventut i Persones Grans, Rosa M. Ortega, li han fet lliurament d’un ram de flors i un obsequi en nom de la ciutat, en presència d’una bona part de la seva família.

Josep Herms, fill d’una nissaga de metges molt coneguda a Avinyó, va ser reclutat a files el 1938 i va formar part de la Lleva del Biberó. És el primer manresà supervivent de la Lleva del Biberó, nascuts el 1920, que celebra el centenari.

Després de la Guerra, es va graduar en l'especialitat de Química a l'Escola Industrial de Terrassa, l'any 1943, i de Mecànica l'any 1945. Va iniciar la seva activitat professional com a tècnic de laboratori a Butsems i Cia. de Barcelona i també va treballar a la Compañía Fabril de Carbones Eléctricos, SA (CFCE), de Castellgalí. Durant quaranta anys de dedicació a la feina va desenvolupar diverses tecnologies per a la millora dels carbons elèctrics. Aquest desembre passat va rebre la Medalla President Macià al Treball.

Amb bona salut, a Herms li agrada pintar, la historia i l’art romànic. De fet és membre dels Amics de l’Art Romànic i del Centre d’Estudis del Bages. La seva germana fou Joana Herms Mateu (1913-1988), reconeguda mestra que exercí molts anys a Manresa i a qui es va dedicar un carrer al sector de la nova Parada.