El jesuïta manresà Joan Ribalta ha mort aquesta matinada a Sant Cugat del Vallès als 101 anys d'edat. Ribalta va dedicar la seva vida a l'ensenyament a l'escola Jesuïtes Lleida-Col·legi Claver de Raimat i ha estat un referent en el món educatiu català,

Nascut a la capital del Bages el 1918, el pare Ribalta va entrar a la Companyia de Jesús amb 15 anys i es va ordenar sacerdot el 1948.

Segons ha informat l'ordre dels Jesuïtes de Catalunya, els tres grans eixos que van marcar la trajectòria vital de Ribalta han estat "l'educació de nens i joves, l'amor per la natura i l'amor per Sant Ignasi".

Va ser director pedagògic de l'escola Jesuïtes Lleida - Col·legi Claver de Raimat des dels seus inicis i allí va formar un equip de professors que van fer del Claver un referent educatiu dels anys 70 a Lleida, on està considerat un pioner en la innovació pedagògica en posar en marxa la "coeducació" i un Departament d'Orientació per atendre alumnes i famílies.

Els que el van conèixer ressalten que va ser un home "senzill, discret i humil", i que el seu amor per l'espiritualitat ignasiana i la llengua el va portar a traduir al català diferents textos d'espiritualitat ignasiana i de la història de la Companyia de Jesús.

És autor, entre molts altres, de "Cartes espirituals de Sant Ignasi de Loiola'' i els últims anys encara va treballar en la traducció del text de les Constitucions de la Companyia de Jesús.

Afirmava que el secret de la seva longevitat era "viure la vida amb tranquil·litat, aprenent de cada cosa i de cada persona" i que "el mestre ha de guiar l'alumne però ha d'aprendre".

El 2017, coincidint amb el seu 99è aniversari, va rebre un homenatge organitzat per la fundació Amics del Claver, que reuneix alumnes i antics alumnes, famílies, educadors i persones vinculades a l'escola.

El funeral tindrà lloc demà dijous a les 18:00 hores a la catedral de Lleida en un ofici que presidirà el bisbe de Lleida, Salvador Giménez Valls.