Un supercentenari és aquella persona que ha arribat a l'edat de 110 anys o més. De les persones que aconsegueixen ser centenàries, una de cada mil assoleix la condició de supercentenari. El manresà Marcelino Solà Traserra va pel camí d'aconseguir-ho i ja és la 29a persona més longeva de l'Estat espanyol.

Fa una setmana, Solà ocupava la 31a posició del rànquing espa-nyol de longevitat. Solà, la persona més anciana de Manresa, també és el tercer home més gran de l'Estat espanyol i el segon de Catalunya.

Segons la llista de superlongeus del Gerenotology Research Broup, l'home més ancià que viu actualment a Espanya és el lleonès Saturnino de la Fuente García, que té 110 anys i 344 dies i que complirà 111 anys el proper 8 de febrer.

El segon de la llista estatal és el català Joaquim Illas Illas, amb 110 anys i 172 dies. Illas (Blanes, 26 de juliol del 1909) és el català més gran. Així que Marcelino Solà és el segon català de més edat.

Solà es troba en un molt bon estat de salut. Va néixer l'1 de gener del 1911 enmig d'una nevada molt gran i ell mateix explica que el seu pare no va poder anar al registre civil per inscriure'l fins el dia 7 de gener. Això fa que, acompanyat de la seva família, celebri l'aniversari dos cops, el dia 1 i el dia 7.

Encara fa bones passejades tot i que afirma que li fan una mica de mal les cames. Camina ajudat de dos bastons. Pot pujar escales, treballa la terra del seu hort -encara que cada cop li fatiga més i no ho fa tan sovint com anys enrere- i els diumenges fa llargues passejades acompanyat amb una veïna de més de 85 anys. A banda dels dos homes que tenen més edat que el manresà Marcelino Solà, la resta són dones.

Encapçala la llista la gironina Maria Branyas Morera, amb 112 anys i 317 dies.