L'any nou xinès, el 4718, que segons el calendari tradicional portarà el signe del zodíac del ratolí, es farà notar a Manresa. El pròxim diumenge 26 de gener l'Associació Xinesa de la Catalunya Central, amb el suport de l'Ajuntament de Manresa i el Consolat General de la Xina a Barcelona han organitzat els actes de celebració del nou any amb una desfilada i el ball del drac pels carrers de Manresa i un espectacle als Carlins.

Ahir es va fer la presentació de les activitats previstes en un acte en el qual va participar el regidor de Nova Ciutadania i Cooperació de l'Ajuntament, Jamaa Mbarki El Bachir, i representants de l'associació xinesa. Hi eren presents el seu president, Kangnian Chen; el president executiu, Fengnan Pan; i el secretari, Lingbo Lin. Lisa Pan es va encarregar de la traducció en un perfecte català.

Mbarki va celebrar que la comunitat xinesa vulgui obrir i compartir les seves tradicions a la ciutat. Chen va agrair, per la seva banda, el suport de l'Ajuntament i el consolat per ajudar a convertir la celebració de l'any nou xinès «en un festival d'interacció cultural entre els dos països». També va expressar el seu desig de fer més activitats «amb la finalitat de promoure intercanvis culturals i crear vincles amb els dos països».

Així mateix va afirmar que l'associació també pot proporcionar assistència a les empreses locals «que vulguin entrar al gran mercat xinès i contribuir al desenvolupament econòmic de la nostra segona ciutat nadiua».

Pan va explicar que a la 1 del migdia del diumenge 26 començarà la desfilada del drac. Anirà de Sant Domènec a la plaça Europa, plaça Major i Plana de l'Om. Després, a partir de les 3 de la tarda, hi haurà una mostra de tradicions culturals xineses als Carlins. Va convidar tothom qui vulgui a assistir-hi. L'entrada serà lliure.

Segons les darreres dades del padró d'immigració de l'Ajuntament de Manresa, a la ciutat hi havia, el juny del 2019, 607 xinesos. Suposen el 4,19% del total de nouvinguts i el 0,77 % del total de la població.