La Universitat Politècnica de Catalunya a Manresa ha viscut aquest dijous un tràfec poc habitual. 260 estudiants de segon i tercer d'ESO d'arreu de les comarques centrals han participat a la prova Cangur de matemàtiques que organitza la Societat Catalana de Matemàtiques.

Hi han participat 37 equips, format per 7 estudiants cadascun d'ells, de 20 centres d'ensenyament de diverses poblacions. A més a més de Manresa hi han pres part instituts del Solsonès, Moianès, Osona i també d'arreu del Bages. Degut a l'alta participació s'ha fet en dos torns. El concurs s'ha dut a terme aquest dijous arreu de Catalunya. Per primera vegada també s'ha celebrat a Berga.

Als equips se'ls hi han plantejat 15 problemes matemàtics. La puntuació per resoldre's era dinàmica. Canvia mentre es va desenvolupant la prova. El menys encertat, per exemple, puntua més, i si un se soluciona molt, la resposta val menys. Cada minut que passava sense que es resolt un problema aquest guanya valor. A més a més si la resposta no és correcte es restava punts a l'equip.

Els estudiants tenien una pantalla a l'aula en la qual podien observar l'evolució dels altres equips i també la puntuació de cada prova. Aquest disseny del concurs fa que també s'hagi de tenir en compte una estratègia a seguir.

La responsable de la prova Cangur, la professora de Matemàtiques de la UPC a Manresa, Montse Alsina, explicava que tot i que aquest any els alumnes del Berguedà s'han quedat a Berga, cada cop hi ha més participants. Això es deu «a que cada cop genera més interès, que la UPC és una universitat de referència i també la fidelitat del professorat» dels instituts.

Amb aquest tipus de prova «s'ensenya als estudiants a adquirir competències i aptituds de la vida». Remarcava que han de treballar en equip i tenir en compte el que fan els altres. «Són moltes variables a tenir en compte que ajuden a entrenar el pensament».

Els millors equips de la prova Cangur de Manresa disputaran la fase final que se celebrarà el pròxim 5 de març al centre cultural La Torreta de la població de Montmeló.

Per altra part aquest divendres s'inaugurarà al Museu de la Tècnica l'exposició «Les matemàtiques i la vida. El dia a dia més enllà de les fórmules». Serà a partir de 2/4 de 6 de la tarda.