Amb el mateix pressupost de l'any passat, uns 90.000 euros, i la participació de prop de 500 persones, la 23a edició de la Fira de l'Aixada de Manresa tornarà els dies 29 de febrer i 1 de març amb set espectacles nous i una 3a edició de la proposta de recreació històrica que ofereix la Fundació Turisme i Fires de Manresa. En aquesta ocasió, una quarantena de recreadors arribats de diversos punts d'Espanya i de Catalunya mostraran com eren les societats de la corona a finals del segle XIII i inicis del XIV. En paraula de Xisca Lliteres, de l'Oficina de Turisme, serà "un llibre d'història en viu".

La presentació de la fira s'ha fet aquest matí al carrer del Balç, un dels escenaris del programa de la fira, que consolida la plaça Gispert com a espai per acollir-hi activitats i, com a novetat, estrena la reurbanitzada Baixada dels Drets. No s'hi faran espectacles però s'engalanarà, es convidarà els establiments que hi ha a sortir al carrer i és possible que hi arribi algun espectacle itinerant, han explicat els organitzadors.

En la presentació, la regidora de Cultura i Festes, Anna Crespo, ha remarcat que la fira segueix un model "d'èxit provat" i "amb una base sòlida" que "no demana grans sacsejades". Com a exemple d'aquest èxit ha posat les 321 sol·licituds rebudes per posar una de les 200 parades que hi ha al mercat medieval que inclou l'esdeveniment.

Ha comentat que, aprofitant el programa que arriba a les cases -n'hi ha un que comparteixen la Festa de la Llum i la de l'Aixada i un altre només de l'Aixada que encara no s'ha distribuït-, s'hi ha inclòs un text de l'historiador Francesc Comas sobre la redotació de la Seu, de la qual se'n commemoren enguany els mil anys.

Dani Ledesma, membre de la direcció artística de la fira, ha repassat els nous espectacles, i un nou grup de dansa que s'afegeix a la programació. Es tracta del Personal, un col·lectiu de l'Esbart Manresà de l'Agrupació Cultural del Bages que representa els treballadors, els criats i els servents dels nobles.

L'Associacó per la dansa Estudi Folk estrena l'espectacle "Del joglar i les joglaresques". El col·lectiu de Zíngares viu en relleu generacional. Els Moravians de l'Esbart Manresa també estrenen espectacle, amb "Orígens". El Grup Picarol, Cascavell i Esclop de l'Esbart Manresa de l'Agrupació Cultural del Bages presenten "Som Orfes". Els Diablons i Tabalons de Xàldiga estrenen "L'aire de la mort" i els Farsants Universals d'arreu i enlloc oferiran noves farses.

Ledesma ha explicat que la idea és que cada tres anys els grups estrenin espectacle.

Les novetats, una per una

Es crea un nou grup a la Fira de l'Aixada, el Personal. Un col·lectiu de l'Esbart Manresà de l'Agrupació Cultural del Bages que representa els treballadors, els criats i els servents dels nobles. Es tracta d'un col·lectiu amb poc protagonisme fins ara que vol reivindicar que malgrat la duresa de la feina, són persones alegres, amb ganes de passar-ho bé i de viure. El seu primer espectacle duu el nom de "A la taverna",el lloc on es troben junts quan enllesteixen les seves feines i on es deixen portar pel ball, el beure i la companyia. L'espectacle combina teatre i dansa i es podrà veure a plaça Europa, plaça Major i Parc de la Seu durant el cap de setmana.

L'Associació per la dansa Estudi Folk estrena l'espectacle "Del joglar i les joglaresques", on es fusiona la dansa d'arrel tradicional i la poesia i on el tema central és l'enamorament del joglar per una bella dama. Aquest muntatge es podrà veure de matins al Parc de la Seu i a plaça Major. Per les tardes, l'entitat recupera un antic espectacle, "Joglaresques i la Dama d'Aragó", una aposta per la dansa amb influències de ballet clàssic, on la poesia i la popular poesia de la Dama d'Aragó juguen un paper fonamental, als escenaris esmentats i la plaça Europa.

El col·lectiu de les Zíngares de l'Aixada, format per dansaires de l'Esbart Manresà, viu un relleu generacional enguany i, per això, estrenen espectacle anomenat "L'essència", on després del viatge dels darrers anys cap al cantó més obscur de les zíngares, viatgen cap a la part més lluminosa del personatge, el de l'encís, el del joc, el de l'alegria i el del ball, la qual cosa es plasmarà en el viatge de la Sança per despertar les seves companyes sobre la necessitat de retornar als orígens. Es tracta d'un espectacle de dansa amb important presència de teatre, a través del diàleg de quatre zíngares, que està programat a plaça Major i Parc de la Seu durant dissabte i diumenge.

Els Moravians de l'Esbart Manresà també estrenen enguany espectacle i, coincidint amb les seves companyes, també fan un viatge als "Orígens" de la comunitat. En aquest cas, a través de la veu d'una àvia moraviana descobrirem el passat dels moravians com a poble, quins són els valors que s'han transmès de generació en generació, i el perquè del seu viatge pel continent. Es tracta d'un espectacle de dansa que combina moments més íntims amb esclats de festa, i dinàmiques de carrer amb balls d'escenari a plaça Major i Parc de la Seu.

El Grup Picarol, Cascavell i Esclop de l’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages presenten: “Som Òrfes” Una colla de nens i nenes que viuen feliços a Manresa, veuran amenaçada la seva llar i la seva subsistència...Què passarà? Un espectacle de l’Anna Navarro per una nova història d’aquest grup que, puntualment cada tres anys renoven la seva proposta.

Diablons i Tabalons de Xàldiga estrenen “L’aire de la mort”. “Som l’alè del diable. Som ambaixadors de l’aire de la mort. Que la pesta caigui sobre vosaltres i els vostres fills. La Pesta s’abat sobre Manresa i paralitza les obres de La Sèquia. Com ho faran els Manresans per mantenir l’esperança davant d’aquesta mortaldat?” Els Tabalons i Diablons de Xàldiga segur que en treuen l’entrellat! Nou espectacle ple de foc i de ritme.

Farsants Universals d’arreu i d’enlloc regalen enguany dues noves farses. “La sopa de pedres” Adaptació d’un conte de Xesco Boix. Un soldat famolenc cerca menjar per tot arreu. Demana i demana! I la gent se’l treu del damunt: ells també passen gana! Han passat una guerra i no tenen res!!! La gana desperta l’enginy del soldat que s’empesca la manera de fer sopa de... pedres! I de passada donarà una lliçó a la gent del poble... I “L’arbre generós”, la història d’un arbre i la seva relació amb un nen... que es va fent gran. Història molt tendra i dolça, però passada reinterpretada (o estripada i rebentada!) pel grup Farsants. És a dir, no se sap què passarà ni amb l’arbre ni amb el nen.

Tàtels Pérez, que també forma part de la direcció artística, ha anomenat l'elenc que s'incorpora als actes centrals, amb el bisbe, el rei, la reina i companyia. Genina Llussà serà la nova reina Maria de Navarra; Jordi Garriga, interpretarà el constructor de la Sèquia Ramon d'Iglesias i Fina Sallés, es posarà en la pell de la mare d'un nadó que perd la vida a causa de la manca d'aigua, personatge que ha aparegut a la roda de premsa de presentació de la fira, per a sorpresa dels presents. Per primer cop, el Tinet, un personatge borratxo que veu el Miracle, serà la Tineta, interpretada per Anna Selga. Una altra novetat és el ball jueu al rei Pere III que li oferiran els Jueus de l'Aixada.

Pérez ha avançat que de cara a l'any vinent hi ha la intenció de canviar els textos dels espectacles centrals.

Un viatge a la vida i costums de l'Edat Mitjana

Lliteres ha explicat com serà la 3a recreació històrica al carrer del Balç amb la proposta "Civitas". Un viatge en el temps per reviure la vida i costums de l'Edat Mitjana. Es podrà veure els dos dies de fira, de les 11 del matí a les 2 del migdia i de les 4 de la tarda a les 8 del vespre, amb entrada lliure.Els grups que hi participan són els següents:

  • Gesta Regnorum amb membres de Múrcia, Catalunya, València i Astúries, on la majoria de membres son historiadors i artesans professionals. Vinculats amb la societat nacional d'estudis medievals.
  • Aur-Art amb membres de la zona de Castelló i sud de Catalunya. Un grup que porta anys dedicant-se a investigació unint la didàctica amb la recreació històrica.
  • Compagnia di Santo Giuda amb membres de diversos punts del territori català i amb seccions dedicades a l'estudi d'armament militar de diverses èpoques.
  • Héroes legendarios, amb membres de Saragossa i un dels grups lligat a l'Associació nacional de recreació d'equitació històrica, com també lligat al laboratori de desenvolupament de la universitat de Saragossa i al grup de recerca ARGOS.
  • Hospitalers de Santa Maria de Sales amb membres de Catalunya.
  • I la col·laboració d'alguns representants d'Aliger Ferrum amb membres de València.

Una segona acció lligada a la Fira de l'Aixada organitzada per la Fundació Turisme i Fires de Manresa, conjuntament amb el Centre d'Estudis del Bages i la Seu de Manresa, seran unes petites píndoles històriques que acostaran el public a l'època medieval, Com s'estructurava la societat, el poder i les diferents cultures a la nostra ciutat. Sota el títol "Burgesos, menestrals, pagesos i marginals: La Manresa del segle XIV", es portarà a terme el dia 27 de febrer a les 7 de la tarda a la Sala Gòtica de la Seu.

  • Marc Torras parlarà del poder local.
  • Raquel Valdenebro serà l'encarregada d'explicar la diversitat de grups socials.
  • I Josep Alert s'aproparà a un dels importants grups socials que vivien a la nostra ciutat: els jueus manresans.

Està previst un sorteig a través d'Instagram de Manresa Turisme. A banda, hi haurà punts d'informació a la plaça d'Europa, a la plaça Major, a l'Oficina de Turisme i a l'entrada del Centre d'Interpretació del carrer del Balç.

Joan Orriols, director de l'Associació Manresa de Festa, responsable de la fira, ha recalcat que és un esdeveniment que està "més que consolidat". Ha anunciat la repetició de la plaça Gispert com a escenari de la fira i la incorporació en el recorregut, ni que sigui sense espectacles, de la Baixada dels Drets aprofitant la nova urbanització. Hi ha afegit que s'ha posat un èmfasi especial en els espectacles infantils al Parc de la Seu, amb tir amb arc, taller de molins de farina, taller de fusta, taller d'un mòbil decoratiu, jocs gegants de fusta. A La Plana de l'Om hi haurà la Granja i passeig amb ponis a la Plana de l'Om, i a la Gispert, les aus rapinyaires.

Orriols ha agraït a les entitats la seva implicació en la fira.

A la presentació hi han assistit Josep Alabern, vicepresident de la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia, i Antoni Noguera, director d'Institucions a la Catalunya Central de CaixaBank, que col·laboren amb la fira.