La nova fase d'obres a l'edifici del Museu de Manresa, i la que seria l'última si es deixen de banda els treballs de museïtzació, consta fonamentalment de dues actuacions.

La primera consisteix en la substitució i reforç del sostre de les plantes primera i segona de les ales nord, la que dona a la Via de Sant Ignasi, i oest, la de la plaça de Sant Ignasi. A final del 2017, en plenes obres de transformació de tot el conjunt, es van detectar deficiències estructurals en aquests punts. Va ser llavors quan es va prendre la decisió de tancar bona part de l'edifici, mesura que afecta, encara ara, les sales d'exposicions permanents.

Aquesta actuació té per objectiu assegurar la capacitat estructural de l'edifici i adequar els sostres a la normativa vigent i a les càrregues previstes, en aquest cas, per a un equipament públic. Una part d'aquests sostres se substituiran completament respectant l'estructura original. L'altra part es reforçarà però mantenint l'estructura d'embigats de fusta.

La segona actuació consistirà en l'execució de la nova façana de l'edifici. S'han de completar els nous accessos, que seran l'entrada principal al museu. La gran estructura que ja s'ha aixecat es dotarà d'una pell exterior amb els finestrals corresponents.

També es preveu rehabilitar la paret mitgera que va quedar al descobert quan la Sala Ciutat va anar a parar a terra. És la que unia l'antic col·legi de Sant Ignasi amb l'església -enderrocada a principi de la Guerra Civil- i que va quedar a l'aire lliure quan es va aterrar la Sala Ciutat a final del 2015. Amb el projecte es transformarà en la façana principal de l'edifici.

Quedarà pendent l'adequació de tota la plaça de Sant Ignasi i la seva connexió amb l'edifici de l'actual museu.