Un acord estratègic que es formalitzarà abans del 30 de juny fusionarà Sant Andreu Salut i la residència Mont Blanc, a Manresa.

El resultat serà un ens assistencial amb un pressupost anual de 18 milions d'euros, prop de 500 treballadors, 587 places assistencials i un patrimoni net proper als 18 milions d'euros.

L'acord es produeix en un context a Catalunya i en el conjunt d'Espanya de concentració en grans corporacions empresarials i la irrupció de nous inversors en el sector.

En el comunicat conjunt amb què les dues institucions han fet públic l'acord s'afirma que «serà molt important que les entitats sense ànim de lucre del territori trobin la seva forma conjunta de sumar coneixement i recursos per seguir avançant i innovant, amb la finalitat d'adaptar-se a les necessitats de les persones grans del territori». Aspectes destacats que les dues institucions han volgut deixar molt clars són que es mantindrà tot el personal, els equipaments, els projectes de futur i les denominacions de tots els centres assistencials.

Dimecres, els respectius patronats van aprovar un memoràndum d'entesa. Les plantilles de les dues entitats han rebut la garantia que no es produirà cap ajustament ni hi haurà cap canvi en els respectius projectes de futur.

Sant Andreu Salut i la residència Mont Blanc asseguren que a banda de la proximitat física dels seus equipaments també són molt propers en missió, valors i filosofia de treball.

La residència Mont Blanc, formalment gestionada per la Fundació IBAM (que és l'entitat que efectivament es fusionarà amb Sant Andreu Salut Fundació), va néixer l'any 1985 i aquest 2020 ha superat els 70 professionals i els 2 milions d'euros de pressupost. Disposa de 90 places residencials (60 de les quals en habitacions individuals) i 20 de centre de dia i té el segell europeu d'excel·lència en gestió EFQM 300+.

La història de Sant Andreu Salut arrenca amb la fundació de l'Hospital de Sant Andreu el 1260, i disposa d'una plantilla de més de 400 professionals. Entre la seva pròpia residència Sant Andreu i les dues que gestiona a Sant Vicenç de Castellet i Callús suma 265 places residencials, a més de les 212 d'assistència en l'àmbit sociosanitari a l'Hospital Sant Andreu.

Obertes a sumar altres entitats

Sant Andreu i Mont Blanc han assegurat estar obertes a sumar altres entitats del sector que, per la seva activitat no lucrativa, el seu compromís amb el territori i l'orientació cap a l'atenció centrada en la persona, vulguin compartir camí de futur.