Els alumnes de sisè de primària de les escoles Bages, Muntanya del Drac i La Salle van protagonitzar ahir al matí el pregó infantil de la Festa de la Llum 2020, acte en el qual van remarcar valors com el talent femení i el treball en equip, així com la importància de l'aigua -en aquest cas personalitzada en la Sèquia de Manresa- com a font de vida.

Pel saló de sessions de l'ajuntament de Manresa hi van passar, en una recreació teatralitzada, personatges històrics com els consellers de la ciutat Jaume d'Artés, Bernat de Sallent i Berenguer Canet, entre d'altres. També el rei Pere III, el bisbe de Vic Galceran Sacosta, i representants de la ciutadania de Manresa.

Un personatge que no surt als llibres d'història va tenir, però, un dels principals papers protagonistes en la recreació. Es tracta de la Montserrat, esposa del conseller de la ciutat Bernat de Sallent. Va tenir la idea de captar aigua a prop de Manresa i d'aquí va sorgir la iniciativa de construir la Sèquia el segle XIV. El canal medieval dissenyat per Guillem Catà encara avui abasteix d'aigua Manresa i diverses poblacions.

Enguany, la Llum arriba amb un toc marcadament femení, tal com va explicar en l'inici de l'acte Gemma Bas Santacana, en representació de Dones Emprenedores Innovadores de Manresa (DEIM), entitat administradora de la Festa de la Llum d'enguany. Ella mateixa va remarcar la importància que va tenir la persistència i desobediència al poder de l'època per part dels manresans i manresanes del segle XIV per fer possible la construcció de la Sèquia, i va destacar com és de rellevant que els joves com els del pregó infantil «recullin el testimoni de la memòria col·lectiva per projectar-lo a les generacions futures».

En el pregó també es va destacar la importància i la necessitat de disposar d'aigua. L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, hi va fer referència en el seu parlament, assegurant que és bo que «siguem conscients de la sort de disposar d'aigua quan obrim l'aixeta, alhora que cal que recordem els que no en tenen». També va recordar el treball en equip de la ciutadania i els governants de la ciutat el segle XIV, «per resoldre problemes i fer front a reptes cal esforç, enginy i dedicació de tots».

A l'acte, Junyent va fer obsequi d'una reproducció de l'escultura La Ben Plantada, de Josep Clarà (monument en homenatge als iniciadors de la Sèquia), als representants de les escoles: Núria Vilanova (Bages), Toni Beltran (La Salle) i Eva Selga (Muntanya del Drac). El pregó es va cloure amb el cant dels Goigs de Llum, amb estrofes recitades a càrrec dels alumnes de les tres escoles i la participació de tots els assistents, sota la direcció de Gemma Boixader Ruiz. Representants de les escoles van signar al Llibre d'Honor.