La impulsora de la festa de la Francophonie a Manresa i ferma defensora del batxillerat nocturn del Lluís de Peguera de Manresa quan estava en perill, la catedràtica de francès Anna Rotllan, i el CAE han rebut aquest dimarts al vespre el premi Séquia que atorga la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia i la Fundació Universitària del Bages. Ha sigut en una cerimònia senzilla i sentida que s'ha celebrat al Museu de la Tècnica en el marc de la Festa de la Llum.

Senzilla perquè ha fugit de la solemnitat d'altres guardons. Sentida perquè els premiats han expressat la seva sorpresa i gratitud a l'hora de rebre el premi. El guardó té com a objectiu reconèixer persones i institucions que treballen amb una actitud positiva en benefici del progrés de la societat manresana, amb l'esperit dels impulsors de la Sèquia.

El premi ha complert la seva quarta edició. A l'acte hi ha assistit el rector de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, Josep-Eladi Baños.

El director general de la FUB-UManresa, Valentí Martínez, ha remarcat que l'actitud és un valor que «marca la diferència. No suma, sinó que multiplica. Amb actitud es va superar la construcció de la Sèquia el segle XIV igual que ara, al segle XXI se superen situacions complexes».

En nom de la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia, Josep Alabern ha afirmat que el lliurament del premi és un «acte és cabdal perquè es reconeixen valors. Si lliguem els valors individuals i els col·lectius la ciutat prosperarà».

Rotllan s'ha endut el premi individual. S'ha mostrat feliç, sorpresa i honorada, segons ha dit, al mateix temps que ha recordat que que un premi mai és fruit del treball d'una sola persona.

De la Francophonie ha afirmat que «som a l'agenda internacional, i no ha sigut fàcil. Manresa ha de ser la capital de la Francophonie a Catalunya». La pròxima edició del certamen, que complirà 21 anys, se celebrarà el març vinent.

Del batxillerat nocturn ha assegurat que havia arribat a estar en perill i que, en canvi «molts llops es van salvar», en referència a joves que no haguéssin tingut una altre oportunitat per estudiar.

El premi col·lectiu va ser pel CAE. El seu responsable, Nasi Muncunill, ha ressaltat que l'entitat «té una mica de Sèquia» perquè va néixer quan Manresa tenia la necessitat que hi hagués una escola de lleure, i perquè ha anat creixent i «ofereix una educació en el lleure lúdica, de qualitat, inclusiva i transformadora». Les activitats del CAE mouen cada any més de 50.000 persones, ha dit.

Ambdós han rebut de mans de l'alcalde Valentí Junyent una escultura de l'artista manresà Ramon Oms i han signat al llibre d'honor del guardó. Junyent va afirmat que «avui, com al segle XIV quan es va construir la Sèquia, l'actitud marca la diferència. És el que permet fer un sat de qualitat en allò que fem».

L'acte s'ha clos amb l'actuació del Cor Jove de la Coral Universitària de la FUB.

En les edicions anteriors, els premis s'han lliurat a Pere Garcia (a títol pòstum), a la Cooperativa Mengem Bages (2017); al metge i investigador Pere Joan Cardona i a la Coral Infantil de les Escodines (2018); i a Sebastià Catllà i a la Comunitat de Sant'Egidio (2019).