L'Ajuntament de Manresa constata que fa anys que la ciutat no es mou de l'entorn del 40% de recollida selectiva i considera que la implantació del nou model (vegeu Regió7 de dissabteRegió7 ) permetrà arribar fins al 70% i reduirà un 10% el total de residus generats, juntament amb les mesures previstes als nous Plans de Prevenció i Gestió de residus.

Per anar avançant cap a aquest objectiu, l'Ajuntament ha posat en marxa la pàgina web www.manresa.cat/residus. En aquest espai hi ha disponible una enquesta, de 21 preguntes, en què es demana a la ciutadania sobre els seus hàbits pel que fa als residus, i temes que ajudaran a perfilar el model, els horaris i sistemes de recollida.

L'Ajuntament fa una crida a tothom a respondre l'enquesta, per tal de poder disposar de com més dades millor que ajudaran a decidir els detalls del nou model.

L'enquesta estarà disponible fins al 31 de març. En el sistema actual, tots els contenidors estan oberts de forma permanent.

Amb els contenidors, que s'obriran amb targeta o aplicació de mòbil, i el porta a porta es controlarà que només es pugui dipositar els residus en dies i horaris concrets, i es podrà identificar qui diposita residus al contenidor i en quines hores, de manera que es podrà obtenir informació personalitzada de la seva activitat.

Aquest sistema ha de permetre, en primer lloc, superar el percentatge de reciclatge, actualment estancat a l'entorn del 40%, i a mitjà termini, posar en funcionament algun sistema, encara per definir, de pagament per generació.

Actualment, la taxa de residus és universal, independentment de la quantitat generada, i de si el reciclatge es fa correctament o no. Amb els nous sistemes es pot fer que la taxa d'escombraries sigui variable i pagui més diners qui pitjor recicli.