Amb aplaudiments a fora i a dins de les instal·lacions de la FUB. Així ha estat rebut Oriol Junqueras aquest matí en la seva primera jornada de treball a la UManresa. Ha arribat a les 11 del matí i 23 minuts procedent de la presó de Lledoners, d'on ha sortit quan passaven pocs minuts de les 11 i on ha tornat a les 5 de la tarda.

Molts mitjans catalans i estatals i també alumnes i professors de la FUB -entre tots hi havia cap a un centenar de persones- l'han anat a esperar fent un passadís a l'exterior de l'entrada principal a la FUB. Ha arribat precedit per un agent de seguretat, ha desitjat un "bon dia" als presents i, després de saludar Sílvia Mas, vicerectora del Campus Manresa de la UVic-UCC, que li ha donat la benvinguda, ha entrat a l'edifici, on no s'ha permès l'accés als mitjans.

9

Arribada de Junqueras a la FUB per treballar

Al vestíbul ha rebut un nou aplaudiment. Ha expressat als professors, personal de la casa i alumnes congregats que estava "molt content" de tornar a la universitat, els ha dit que ja s'aniran veient i ha entrat pel passadís situat a mà esquerra, on hi ha despatxos.

Junqueras treballarà a la FUB els dilluns, dimarts i dijous. Avui, segons ha sabut Regió7, el pla era que rebés una acollida com la que es dispensa als professors que comencen a treballar a la universitat per tal que conegui les instal·lacions i l'equip de persones amb les quals es relacionarà per fer el seu curs.

La d'avui ha estat la seva primera jornada de treball al Campus Manresa i el seu primer dia de permís penitenciari després que la Junta de Tractament de Lledoners acordés el mes passat l'aplicació de l'article 100.2 per a ell i per a Romeva, que ja va sortir ahir de la presó. Tots dos podran sortir tres dies entre setmana del centre penitenciari de Sant Joan de Vilatorrada per treballar durant sis hores.

Mitjançant l'aplicació d'aquest article ja han sortit abans de la presó altres presos independentistes, com Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Quim Forn, Carme Forcadell i Dolors Bassa. Alguns ho han fet per treballar i altres per fer voluntariat o per cuidar de familiars d'edat avançada.

Classes d'Història del pensament

Junqueras s'incorpora a la FUB per donar classes d'Història del pensament en un curs inclòs dins la formació contínua del centre, del qual encara no se'n sap la durada ni quantes persones hi assistiran. Des de la UManresa sí que van informar que serà obert a tothom qui s'hi vulgui matricular i que ja hi ha diverses persones que han demanat informació per poder-hi assistir

Fonts de la UManresa explicaven que, «tenint en compte el seu nivell i prestigi, no podíem dir que no». També han assegurat que Junqueras està molt animat amb les classes que hi farà pel fet que suposen el seu retorn al món universitari. El republicà, que ha dinat a la FUB, en una sala privada, s'ha reunit amb algunes de les persones de l'equip directiu per parlar del seu futur al centre, com la vicerectora del Campus Manresa de la UVic-UCC, Sílvia Mas, que ha estat qui l'han anat a rebre al matí, i la responsable de formació contínua, Coco Vilaseca, atès que el curs de curta durada que oferirà s'inclourà en l'oferta de formació contínua.

Ha visitat el despatx que tindrà al segon pis de l'edifici, on hi ha l'equip d'ADE i ha marxat envoltat de càmeres. El proper permís penitenciari el tindrà dijous. La intenció és que Junqueras prepari el temari a la FUB fins Setmana Santa i que, passades aquestes festes, comenci a fer classes coincidint amb el nou trimestre.

Llicenciat en Història Moderna i Contemporània i doctor en Història del Pensament Econòmic, va ser ell mateix qui es va oferir a la UVIC-UCC per impartir docència a Manresa, tenint en compte la proximitat de la FUB amb la presó de Lledoners. El rector de la UVic-UCC, Josep-Eladi Baños, va acceptar la proposta «atesa la seva experiència acadèmica i la seva vàlua com a professor» i la va traslladar als responsables acadèmics de la universitat a Manresa «perquè hi donin cabuda dins la seva estructura de formació contínua».

A 2/4 de 5 ha tornat cap a Lledoners

A la tarda, no hi havia tanta gent ni tants mitjans esperant-lo com a matí, però la sortida, a 2/4 de 5 de la tarda, d'Oriol Junqueras de l'edifici central de la FUB a Manresa també ha estat seguida per diversos mitjans i per un grup d'estudiants del centre, inclòs algun professor. No ha fet declaracions, només ha donat les gràcies i ha saludat les persones que hi havia esperant-lo i ha marxat amb l'Alfa Romeo amb què ha arribat al matí a la universitat manresana acompanyat per dues persones.

El president d'ERC no és la primera vegada que ha estat a la FUB. Hi va ser el febrer del 2016 per assistir a la presa de possessió de Laura Vilagrà com a delegada del Govern a la Catalunya Central i l'octubre del mateix any per assistir a la inauguració del curs 2016-2017 dels estudis d'ADE de la Facultat de Ciències Socials del campus Manresa de la UVic-UCC. Hi va oferir una conferència titulada "Estructura econòmica de Catalunya: perspectiva històrica".

Junqueras compleix una sentència de 13 anys de presó i d'inhabilitació per sedició i malversació.