L'acte que donava el tret de sortida a la campanya prèvia a la implantació d'un nou model de recollida de residus a Manresa va omplir ahir l'auditori de la Plana de l'Om.

Un públic convençut d'antuvi va escoltar les intervencions de Noèlia Ramírez, alcaldessa de Balsareny, municipi pioner en la implantació dels anomenats contenidors intel·ligents, i Xavier Codina, alcalde de Santpedor, pioner en el porta a porta.

L'acte, conduït per Francesc Mauri, meteoròleg de TV3, també va comptar amb la participació de Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya, i Ricard Jorba, gerent del Consorci del Bages per a la gestió de Residus.

Amb l'exposició de l'estat del problema de la generació de residus a Catalunya, a Manresa i entorn i de l'experiència de municipis pioners en l'aplicació de sistemes avançats de gestió, el govern municipal volia aportar arguments a la ciutadania perquè després pugui opinar amb coneixement de causa.

Per terra, mar i aire els ponents i el propi conductor de l'acte van donar arguments a favor del reciclatge. Van insistir que qualsevol molèstia que es pogués generar als ciutadans seria superada amb escreix pels beneficis mediambientals i econòmics de la implantació de sistemes avançats de gestió de residus.

Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya, va recordar que no fa pas tants anys l'habitual era que cada població tingués un o diversos espais als afores on entaforar les deixalles i anar-les cremant amb aquelles característiques columnes de fum.

D'aquell panorama s'ha passat a un altre en el què el reciclatge sistemàtic forma part de les polítiques mediambientals, però que topa amb el sostre de vidre que el situa a l'entorn del 40% i que cal trencar.

És en aquest context que s'emmarca l'aposta creixent dels municipis per arribar a percentatges molt superiors de reciclatge mitjançant sistemes per forçar-lo. En el cas de Manresa serà amb la possibilitat de fer servir el contenidor gris de rebuig només un cop a la setmana a excepció de casos que s'hauran de justificar.

Tost va afirmar que si l'any 2035 els municipis no arriben al 65% de reciclatge «seran sancionats». De sancions també van parlar Noèlia Ramírez, alcaldessa de Balsareny, i Xavier Codina, alcalde de Santpedor, però en sentit contrari.

Van explicar que havien multiplicat els percentatges de reciclatge sense aplicar sancions. Ramírez va assegurar que «a Balsareny no sancionem a ningú» i ni tan sols disposen d'una ordenança a partir de la qual realitzar accions coercitives.

Pel que fa del cas de Santpedor, Codina va explicar que en quinze anys s'havien imposat sis sancions a persones que no havien deixat cap altra opció perquè l'aposta havia estat sempre «la pedagogia».

Codina i Ramírez van convidar els manresans a no tenir cap mena de por sobre el canvi de sistema, i Ramírez fins i tot va assegurar que a Balsareny seria plantejable obrir els contenidors de rebuig amb menys periodicitat.

Només dues intervencions del públic van ser per queixar-se que no s'actuï sobre els responsables en origen de la generació de residus i es traspassi la responsabilitat als consumidors.