La gala Manresa Batega 2020 va oferir ahir a la nit en una Sala Els Carlins gairebé plena un tastet de la vintena d'activitats programades enguany dins el projecte Manresa 2022 quan s'escaurà mig segle de l'arribada de sant Ignasi a la ciutat. Aquest aniversari cada vegada més proper es vol convertir en una oportunitat per «impulsar la projecció cultural, social i econòmica de la nostra ciutat», va remarcar l'alcalde Valentí Junyent en la benvinguda. Va dir, també, que aquest 2020 «és una prova de foc».

La vetllada va alternar actuacions en directe i vídeos per repassar la programació d'aquest 2020. Mentrestant, en un lateral del teatre, el ninotaire de Regió7, Galdric Sala, va anar fent dibuixos del personatge de sant Ignasi que cada diumenge protagonitza una tira en aquest diari. Entre el públic, hi havia una nombrosa representació de la societat civil manresana.

Albert Tulleuda, gerent de la Fundació Turisme i Fires de Manresa, va afirmar que la celebració del 2022 ha de «contribuir que Manresa sigui una ciutat per veure i per viure-hi més bé», i el jesuïta Xavier Melloni, membre de la Comissió de Valors Manresa 2022, per «anar a l'origen dels valors», aconseguir la participació de tothom per transformar la ciutat i que sigui quelcom que perduri, que «recordem després dels anys».

Entre d'altres, hi va haver una demostració de bàsquet a l'escenari amb nanos dels clubs d'aquest esport a la ciutat acompanyats pels jugadors del Baxi Ryan Toolson i Pere Tomàs per presentar el 2n Torneig de Bàsquet del Camí Ignasià; l'actuació de Damià Olivella per al cicle Sons del Camí; una lectura de fragments de quatre ponències celebrades al cicle Ignàgora a cura de quatre actrius dels Carlins; una exhibició de BTT a càrrec de l'Escola de Ciclisme de Manresa per promocionar la Ignasiana en BTT i, per acabar, la percussió de Santi Arisa i la dansa de Nàdia Pesarrodona i d'Ariadna Guitart per enunciar el cicle Quinze Vint-i-dos.

A les butaques de la sala, el públic hi va trobar una bossa de roba de color negre amb el logo del Manresa 2022 i els quatre eixos que el protagonitzen (transforma, acull, batega, celebra) i, a l'interior, informació de la programació.

La programació

6a edició d'Ignàgora

11, 18 i 25 de març. Cicle de xerrades que conviden a la reflexió i l'aprofundiment en la influència dels valors ignasians en la societat actual, al Centre d'Espiritualitat Ignasiana.

3a edició de Quinze Vint-i-dos

Dijous 12 i 26 de març. Diàlegs creatius entre disciplines artístiques que succeeixen a temps real i sense assaig previ davant l'espectador, a l'Espai Manresa 1522.

Torneig de Bàsquet del Camí Ignasià

Dissabte 4 i diumenge 5 d'abril. Competició esportiva amb la participació de combinats de les regions per on passa al Camí Ignasià (Euskadi, Navarra, La Rioja, Aragó i Catalunya).

6a Marxa del Pelegrí

Diumenge 19 d'abril. Caminada popular no competitiva que recorre l'últim tram del camí ignasià amb diferents modalitats que s'adapten als diferents nivells dels participants.

Parlem d'art, Parlem de Beuys

Divendres 15 i 22 de maig. Cicle de xerrades que donen a conèixer la figura de l'artista avantguardista alemany Joseph Beuys i la seva relació amb la ciutat de Manresa.

Participació en les Espurnes barroques

Juny. Festival de música i experiències al territori barroc català, del qual forma part Manresa, tot acollint concerts de música barroca.

Festes de Sant Ignasi

Del 18 al 31 de juliol. Conjunt d'actes festius que es remunten al 1622 amb propostes lúdiques i culturals per a celebrar el llegat d'Ignasi a la ciutat.

7a edició de Sons del Camí

Del 15 al 24 de juliol. Cicle de concerts de música amb ànima, contemplativa, espiritual i del món que conviden a la reflexió i a la relaxació en espais únics amb petjada ignasiana.

Ignasiana en BTT

Diumenge 27 de setembre. Marxa ciclista amb BTT de 100 quilòmetres seguint les tres últimes etapes del camí ignasià, des de Verdú a Manresa passant per Igualada.

Premi Pare Ignasi Puig

Octubre. Convocatòria per a projectes de recerca sobre la Manresa ignasiana, l'estada del sant o l'empremta que hi va deixar des d'una perspectiva social, humana, artística o patrimonial. Porta el nom del sacerdot de la Companyia de Jesús, professor, investigador i savi divulgador de coneixements científics, i autor de publicacions sobre sant Ignasi a Manresa.

Col·laboració en la 5a edició de Seguint la petjada de Sant Ignasi

Octubre. Caminada popular al voltant de Manresa que recorre part del camí ignasià i nodes ignasians urbans per conèixer la petjada del pelegrí.

Col·laboració en la 4a edició del Cosmògraf

Novembre. Cicle de propostes culturals de debat amb convidats experts

i noms propis en diferents camps del pensament i la creació.

Participació en la 17a Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya

Novembre. Cicle que aprofundeix en l'espiritualitat en la cultura audiovisual i vol reflectir, a través de la mirada cinematogràfica, la diversitat religiosa i de creences.

4es Jornades Gastronòmiques del Camí Ignasià

Novembre. Jornades que donen a conèixer el camí ignasià de Loiola a Manresa i els productes gastronòmics i cultura culinària al seu entorn.

Durant tot l'any:

-El menú del pelegrí: per als menjadors escolars. Permet endinsar-se en la cuina de l'època ignasiana i aprendre hàbits alimentaris saludables.

-Club de Lectura espiritual: espai de lectura, reflexió i debat al voltant de l'espiritualitat, la teologia i les grans preguntes de l'ésser humà, a la Biblioteca del Casino.

-Lotus: projecte adreçat a les escoles per a fomentar l'autoconeixement, la reflexió i la comprensió de l'entorn.

-International Manresa Cup: projecte poliesportiu i cultural que reuneix esportistes d'arreu de diverses disciplines que estudien dins la xarxa educativa jesuïta mundial.