La senadora andalusa Pilar González Modino va rebre una petita esbroncada, de part dels representants de formacions de dretes, quan va dir «sigui per Andalusia lliure» a l’hora de prometre el seu càrrec al Senat. González ha explicat aquesta anècdota aquest dissabte al migdia en l’acte institucional del Dia d’Andalusia a Manresa i ha estat l’encarregada d’obrir la jornada de celebració amb una xerrada titulada «Andalusia i el dret a decidir» i que ha estat en la importància de les demandes polítiques de l’andalusisme per articular l’estructura territorial de l’estat.

González, d’Adelante Andalucia i vinculada històricament al Partit Andalusista, ha explicat que el seu gest i la reacció de senadors de la dreta espanyola va sorprendre als representants nacionalistes de Catalunya i el País Basc, però no a ella. I és que ha argumentat com l’aparell de l’estat ha posat fre històricament a les reivindicacions territorials quan Andalusia ha començat a demanar el mateix estatus polític que Catalunya, el País Basc i Galícia. La senadora va parlar davant una setantena de persones a la sala d’actes del Casino i també hi ha intervingut l’alcalde, Valentí Junyent.

«En la Transició, Andalusia no es volia quedar endarrere i hi van tenir lloc importants protestes», ha explicat. Per a la senadora andalusa, el cop d’estat del 23-F i la involució que va significar té lloc quan les formacions andalusistes se sumen a la reivindicació de més autogovern.

Disgust de C’s

A l’acte també hi havia representants de Ciutadans (C’s). El diputat manresà al Parlament, Antonio Espinosa, que estava entre el públic, ha demanat en la ronda de preguntes al president de La Casa Andalusia a Manresa, Paco Bernal, que de cara a l’any vinent l’acte institucional s’organitzi tenint en compte altres sensibilitats polítiques. Bernal ha contestat que li agradaria que l’acte fos com «El Pacte d’Antequera», en referència l’acord de bona part dels partits polítics per impulsar l’autonomia andalusa el 1978.

El Dia d’Andalusia continua aquest dissabte a les 7 de la tarda al Palau Firal amb un festival. Hi haurà la tradicional trobada de les escoles de ball del Bages, en total més de dos-cents alumnes amb els seus professors. A més, tindrà lloc un espectacular desfilada de moda flamenca a càrrec de Només Tu i actuació especial del grup jove Niño Remedio y sus Compadres.