Busos i trens sortien de Manresa ahir al matí pràcticament buits en el primer dia laborable des que el Govern espanyol va decretar l'estat d'alarma pel coronavirus, divendres passat. Tot i això, els operadors de transport públic no van reduir la freqüència de pas del servei ni tampoc van modificar els horaris, segons va poder comprovar Regió7. A l'estació d'autobusos, el panorama ahir al matí era desèrtic: només alguns passatgers esperaven asseguts que arribés el seu autobús, i dels vehicles que arribaven a Manresa en baixaven persones amb comptagotes.

César Nebot, conductor de Sagalés i que habitualment fa el trajecte Manresa-Navarcles, acabava el seu servei a les 11 del matí. S'hi havia posat a les 6. Va explicar a aquest diari que el nombre de viatgers havia baixat el 70% respecte a un dia normal. Malgrat anar protegit amb guants, no portava mascareta, però la tenia dins l'autobús per si la necessitava. Al llarg del matí, els passatgers que havia transportat de la capital del Bages a Navarcles i a l'inrevés havien pujat i baixat del bus per la porta del darrere, per tenir el mínim contacte possible amb el conductor, que a partir d'ahir no estava autoritzat a vendre bitllets. «No podem tocar diners», deia. Com que l'estació és tancada, els passatgers que no disposin d'una targeta de transport no la poden adquirir ni al bus ni a l'estació, i es poden trobar que no se'ls permeti pujar al bus.

Emili Pons, conductor d'autobusos també de Sagalés que ahir feia el trajecte Manresa-Monistrol de Montserrat, assegurava no haver rebut cap indicació de l'empresa sobre l'entrada i la sortida de passatgers, de manera que en el seu cas els deixava pujar per la porta davantera. Això sí, complint la norma de no vendre bitllets, que es podia llegir en un cartell al costat de la porta d'entrada.

Sergi Gázquez, conductor de Monbus, feia ahir al matí el trajecte entre Manresa i Barcelona. Preguntat per aquest diari, expressava que la companyia els havia facilitat guants i màscares, tot i que ell encara no n'havia fet ús, i que el servei es continuava oferint com un dia normal, tot i que Gázquez situava la xifra d'usuaris en només el 5% de l'habitual.

Pel que fa als trens, a l'entrada de l'estació de FGC (Manresa-Alta), una màquina expenedora avisa els usuaris que no s'aconsella viatjar excepte per «raons inajornables». El cap de l'estació, Miguel Baena, corroborava ahir que molt poca gent estava utilitzant el servei. Si bé el primer tren, el de les 6 del matí, acostuma a recollir unes 50 persones en aquesta parada un dia qualsevol, «avui [ahir per al lector] només hi han pujat dues persones», deia Baena, que duia posada una mascareta.

Els trens continuaven passant a les hores programades malgrat anar pràcticament buits, però el treballador de FGC considerava que «el que hauríem de fer és tancar, perquè hi ha molt poc moviment». Pel que fa a la Renfe, la situació era molt similar. Els combois de Rodalies circulaven amb la mateixa freqüència que sempre però no hi havia pràcticament ningú a l'estació. Segons fonts de Renfe, la xifra de viatgers va caure ahir el 70% a totes les línies de Rodalies a causa de l'estat d'alarma i l'obligació de confinar-se a casa.