Moltes més mascaretes per repartir que no pas treballadors demandants d'aquest bé ara tan preuat. És la situació, en part paradoxal, que es va donar ahir a Manresa en el dispositiu que es va muntar des de primera hora del matí per distribuir aquest element de protecció de transmissions a les quatre estacions de Manresa (una de Renfe i tres de Ferrocarrils de la Generalitat) entre els qui anaven a buscar el transport públic en què a Catalunya era el primer dia que era permès anar a llocs de treball no essencials. Un operatiu format per voluntaris de Creu Roja Manresa, acompanyats de voluntaris de Protecció Civil i d'agents dels Mossos d'Esquadra.

El ritme de repartiment va ser un indicatiu prou eloqüent de quina era la situació ahir. Tot i que es va detectar un moviment de gent lleugerament superior al de les dues setmanes precedents, de confinament màxim, la distribució ahir va ser molt minsa i amb comptagotes, no pas perquè no hi hagués mascaretes (en tenien 6.000 a cada estació) o efectius (a cada lloc hi havia almenys tres voluntaris), sinó perquè la presència de viatgers era molt reduïda.

Un parell de dades indicatives: els operatius ja s'havien disposat als punts assignats poc després de les 6 del matí, i en el cas del de l'estació de Manresa Alta de Ferrocarrils (on també hi ha la central d'autobusos), gairebé tres hores després (a les 9), n'havien donat poc més d'un centenar, de manera que es va optar per començar a facilitar-ne també a altres persones, encara que no anessin en aquell moment a agafar el transport públic.

En total, a Manresa hi havia preparada una distribució de 24.000 mascaretes repartides entre els quatre punts esmentats. A les estacions es comunicava per megafonia que es feia la distribució d'aquestes mascaretes a les andanes i també a dins dels trens.

Un altre factor que es podia copsar d'aquests usuaris que anaven a pujar al tren i que van rebre la mascareta corresponent és que majoritàriament (dels usuaris consultats per Regió7) ja anaven a treballar en les dues setmanes precedents, en què hi havia un nivell de restricció més elevat, perquè les seves empreses són de les considerades tasques essencials.

Aquest era el cas de Noèlia Arcedo, que treballa per a una empresa de neteja amb seu a Terrassa i que ahir al matí agafava un tren de la Renfe. Arcedo explicava que, «malgrat que no és que es vegi molta gent, sí que tinc la impressió que aquí a l'estació hi ha una mica més de moviment que la setmana passada. Però és que aquests últims dies gairebé semblava que hi anés sola». Atès que ella no ha deixat d'anar a treballar, ahir es mostrava «agraïda» que s'apliqués aquesta mesura de distribució de mascaretes, «perquè, malgrat que ja en tenia alguna, em va bé disposar-ne, i sobretot perquè no tothom en porta. I aquesta és una mesura per protegir-nos tots, en la mesura que puguem».

Ernesto Granados treballa d'auxiliar sanitari en un centre de Pallejà i a quarts de nou agafava un tren de Ferrocarrils a Manresa Baixador. També agraïa que es fes aquesta distribució de mascaretes «no tant per tenir-ne jo, perquè ja en tinc i la utilitzo [la duia posada], sinó per conscienciar altres ciutadans que l'han de dur pel bé de tots». Granados explicava que de la nova fase de restriccions, més laxa que les setmanes prèvies en l'àmbit laboral, «una de les coses positives és que els serveis de transport incrementen una mica les freqüències. No és que n'hi hagi gaires més, però és que aquestes dues setmanes moure's amb transport públic ha estat molt lent, perquè passaven molt pocs trens».

Esther Garcia agafava ahir un tren de la Renfe per anar a Sabadell, on treballa en una empresa vinculada al sector farmacèutic. Igualment agraïa que es facilitessin mascaretes, però també subratllava que, «malgrat que els que ens hem pogut moure aquests dies hem estat relativament pocs, encara falta consciència social, perquè durant aquestes dues setmanes he vist uns quants viatgers que no portaven mascaretes». Garcia explicava que «és cert que tots aquests dies els trens van força buits i, per tant, es poden mantenir les distàncies necessàries, però penso que en espais tancats tota prevenció és poca, i no costa gens posar-se una mascareta. Fins ara potser costava de trobar-ne, per aquest motiu, amb les que reparteixen aquí, no hi ha cap excusa».