La Fundació Sant Andreu Salut de Manresa està rebent en aquests moments una enorme pressió assistencial a causa de la pandèmia i del fet de ser l'equipament d'atenció intermèdia de referència per a persones grans.

Entre l'Hospital de Sant Andreu i Althaia atenen més de tres-cents pacients de coronavirus, però mentre que Althaia va arribar al pic el 2 d'abril amb 284 pacients i ara en té un centenar menys, Sant Andreu va doblar el nombre de pacients ingressats en tres dies: en tenia 71 el dia 14 d'abril i 138 el dia 17.

Segons han explicat fonts de la mateixa Fundació Sant Andreu Salut, si s'està registrant un increment en la xifra d'ingressos per Covid-19 és perquè és l'equipament d'atenció intermèdia de referència a la comarca del Bages.

Darrerament, per tant, s'ha convertit en l'espai referencial d'atenció a persones grans amb Covid-19.

Per aquest motiu, està rebent una quantitat destacable de pacients d'edat avançada que són derivats de la Fundació Althaia, positius per Covid-19.

També està rebent persones que pateixen Covid-19 procedents de residències de gent gran tant de la comarca del Bages com de fora (l'últim cas, de la residència de Bagà). Finalment, està rebent pacients provinents de domicilis (també d'edat avançada) per seguir tractament actiu de Covid-19. Totes aquestes persones reben a l'Hospital de Sant Andreu el tractament actiu per la lluita contra la Covid-19.

L'atenció intermèdia és la que hi ha entre un hospital d'aguts i la primària. El fet que Sant Andreu hagi evolucionat cap a un hospital intermedi significa atendre més persones i de més alta complexitat, algunes derivades dels serveis d'urgències; potenciar la seva autonomia; pal·liar les seves limitacions i facilitar el seu retorn a casa o al recurs més adient. Això ha comportat posar a prova tant els professionals com les instal·lacions i, també, la intensificació del treball en xarxa amb les altres institucions de salut del territori.

Ara, Sant Andreu està exercint a plena potència la seva capacitat com a hospital intermedi.

Adaptar-se contra la malaltia

En aquesta activitat per adaptar-se a la lluita contra la malaltia, cal recordar que la Fundació Sant Andreu Salut, amb el suport de la Regió Sanitària Catalunya Central del Servei Català de la Salut (CatSalut), de l'Ajuntament de Manresa i de l'Institut Català de la Salut (ICS), va completar el dissabte 11 d'abril al migdia el trasllat temporal de 25 persones que viuen a la residència de Sant Andreu de Manresa cap a l'hotel Món, gestionat per la Fundació Catalunya La Pedrera i situat a Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages.

El trasllat va ser una resposta a la necessitat tant de les institucions sanitàries, encapçalades pel CatSalut, com de la societat de disposar com més aviat millor de tots els recursos necessaris.

Mesures en múltiples fronts a principi de març

La Fundació Sant Andreu Salut, de Manresa, ja va activar a principi de març mesures en múltiples fronts per parar el primer cop de la pandèmia. Una de les actuacions va ser definir un equip de primera intervenció per activar-lo en cas d'un positiu a les seves residències, que ha estat el primer a desplaçar-se per activar el que calgui.

Cal recordar que es va decretar el tancament de tots els centres de dia de les residències i, a l'Hospital de Sant Andreu, el tancament de l'Hospital de Dia i les Consultes Externes, que es fan telefònicament. Es va cancel·lar qualsevol tipus de visites a les residències, així com es van suspendre els nous ingressos. Inicialment es va restringir les visites a l'Hospital de Sant Andreu i amb obligació de registre, rentada de mans i limitades a una persona per pacient al dia.

Redefinir equips

A nivell intern, a principi de març ja es van preveure tots els canvis laborals necessaris per fer els ajustaments que calgués per mirar de garantir la màxima presència de professionals als llocs de treball. Es van redefinir els equips de treball per evitar tant com es pugui la rotació de persones.

Com ja es va explicar (vegeu Regió7 de dimecres dia 18 de març) es va habilitat la unitat de Cures Pal·liatives (un cop buidada) de l'Hospital de Sant Andreu com a espai de confinament. Tota la informació actualitzada (protocols d'actuació, preguntes freqüents) és accessible a tots els ordinadors de Sant Andreu Salut per a tots els professionals. També es va fer un apartat específic al web, per a tota la ciutadania, «Coronavirus, tota la informació per estar ben informat».

Inicialment es va crear un grup operatiu amb l'objectiu de decidir les immediates mesures de prevenció, així com totes les accions a seguir als diferents centres. Es manté la coordinació en tot moment amb la Fundació Althaia, l'ICS i el CatSalut.