La retirada d'un lot de mascaretes que no tenien tots els requisits establerts per evitar contagis de la Covid-19 ha generat una certa inquietud entre els professionals de la Fundació Althaia de Manresa

El cas es va fer públic recentment i ha afectat hospitals d'arreu de l'Estat espanyol, també la fundació assistencial manresana, ja que es tractava d'una partida que va subministrar el ministeri de Sanitat.

Segons ha informat Althaia, el lot de mascaretes es va retirar a mitjan abril un cop el Servei Català de la Salut de la Generalitat va informar que s'havien d'analitzar i que es coordinava amb diversos laboratoris per fer-ho.

Les mascaretes defectuoses van ser substituïdes per altres. La mateixa fundació sanitària ha remarcat que ho va fer abans fins i tot que es fessin les esmentades proves.

Les anàlisis van arribar a la conclusió que el percentatge de filtració no arribava als requisits establerts.

Professionals d'Althaia han explicat a Regió7 que els nous models de mascaretes, que serien un equivalent a les anomenades FFP2, que garanteixen una alta protecció, les van utilitzar durant almenys dues setmanes, i que de cop i volta van rebre una comunicació interna dient que s'havien de substituir. Sense cap mena d'explicació.

Protecció inadequada

Això ha generat inquietud tenint en compte que durant uns dies es va fer servir una mascareta que posteriorment s'ha demostrat que no complia tots els requisits de seguretat «i que no protegeix tot el que hauria de protegir», expliquen.

Per la seva banda, Althaia assegura que es faran proves del coronavirus a tots els professionals que hagin dut aquest tipus de mascareta si així ho demanen, i que se'n farà un seguiment. Afirmen que «ens hem vist involuntàriament involucrats, com altres hospitals i serveis sanitaris, en una situació sobrevinguda».

El ministeri de Sanitat va confirmar la retirada del lot de mascaretes perquè no compleixen la normativa europea.

Són fabricades a la Xina per una empresa que és un proveïdor autoritzat. El ministeri les va repartir a diferents comunitats autònomes. L'alarma la va donar l'Hospital Parc Taulí de Sabadell.