24

Ciclistes, caminants i esportistes converteixen la zona del Congost de Manresa en una Rambla

Els espais verds de Manresa oberts, com el parc del Cardener, han tornat a tenir des d'aquest dissabte al matí gent corrent i amb bicicleta o passejant. L'inici de la fase 0 de la desescalada, que obre la porta a què la gent surti al carrer per fer activitat física, ha fet que aquest matí un bon grapat de manresans i manresanes s'hagin posat roba esportiva i no hagin esperat ni un dia més per anar a fer una volta. A les 9 del matí, l'entorn del Cardener i la zona que envolta el pavelló del Nou Congost semblaven la Rambla. Hi havia ciclistes, parelles caminant i gent corrent. En la manjoria de casos es respectava la distància social.

Mercè Rosich, exregidora de l'Ajuntament de Manresa i habitual del Congost, atès que és la presidenta del Club Atlètic Manresa, comentava que no ho havia vist mai tan ple com aquest matí. Celebrava, però, que es veia que la gent procurava respectar la distància entre uns i altres i que no es veien grups nombrosos. Com a màxim, parelles i algun grupet -comptat- de tres persones corrent. Queralt Costa, que també havia sortit a fer esport a l'entorn del Congost perquè és la zona que té més a prop de casa, coincidia amb Rosich que tampoc no ho havia vist mai tan ple.

La zona de Collbaix també ha estat força concorreguda i també la de Can Font. Al parc de l'Agulla, tot i que encara no s'hi pot entrar, s'hi ha vist, també, molta gent pels voltants.

Set setmanes sense sortir

La situació, però, ha canviat a les 10 del matí. Aquesta hora marcava el relleu. Tocava tornar a casa als esportistes, i la gran majoria ho ha fet. El Passeig del Riu i l'entorn del Congost s'han buidat de corredors, llevat d'algun despistat, i s'han començat a veure persones grans caminar. També n'havia -encara més- al rovell de l'ou, a la plaça de Sant Domènec i el Passeig de Pere III cap a Crist Rei. Alguns acompanyats pels fills. Com Jaume Fortuny, de 93 anys, que passejava amb el seu fill Jordi i que feia set setmanes que no sortia de casa.

Gent passejant i, com ja és habitual per la pandèmia, cues en la majoria d'establiments, sigui forns, peixateries, oficines bancàries o quioscs de premsa. La majoria de gent amb mascareta i parlant entre ells, els que s'han pogut saludar després de temps sense veure's, a distància. Són les noves normes que dicta el coronavirus.

A altres punts de Catalunya

La imatge s'ha repetit arreu del territori amb més o menys persones. A Barcelona, per exemple, l'allau d'esportistes a la zona del Parc de Collserola ha sorprès a molts dels veïns. Les autoritats policials han establert diversos controls abans d'arribar a la carretera de les Aigües, un dels punts més concorreguts. Els agents que es trobaven a l'espai no han detectat cap incidència especialment greu, però sí han comentat que no s'esperaven tanta gent. "La gent ha entès que era obligatori sortir a fer exercici", bromejaven alguns.

A Lleida, els carrers s'han omplert de gent practicant esport i passejant. Un dels espais més concorreguts ha estat el passeig a la vora del riu Segre, on des de primera hora del matí s'hi han vist desenes de persones que han sortit a córrer, pedalejar i inclús a fer ioga aprofitant el bon temps. Una imatge insòlita que algunes de les persones que hi havia han aprofitat per fotografiar, ja que l'afluència de gent ha estat molt superior a la d'un cap de setmana normal. A partir de les 10 del matí, la Guàrdia Urbana ha passat amb furgoneta per informar a la gent que ja s'havia acabat la franja per practicar esport. Als municipis amb espais verds o muntanyes, com a les Gavarres de la Bisbal d'Empordà, es podien veure des de primera hora molts ciclistes i corredors pels camins.

A quina franja em toca sortir?

Les persones d'entre 14 i 70 anys només poden fer esport al carrer i passejos de 6 a 10 del matí i de 8 del vespre a 11 de la nit en aquelles localitats de més de 5.000 habitants. A les de menys, no s'ha establert cap franja horària. Aquests passejos s'hauran de fer en un radi d'un quilòmetre respecte el domicili, i amb una persona amb la qual es convisqui. En cap cas es podrà sortir del municipi.

Per a les persones dependents que hagin d'anar acompanyats d'un cuidador i els majors de 70 anys podran sortir entre les 10 i les 12 o entre les 7 i les 8 del vespre.

Per als menors de 14 anys es restringeix la franja horària que s'havia permès fins ara: podran sortir entre les 12 del migdia i les 7 de la tarda (aquesta setmana ha estat fins a les nou de la nit).

Els municipis on cal respectar les franges horàries (més de 5.000 habitants)

Bages:

Manresa, 77.714

Sant Joan de Vilatorrada, 10.936

Sant Vicenç de Castellet. 9.523

Sant Fruitós de Bages, 8.703

Santpedor, 7.554

Sallent, 6.658

Navàs, 6.020

Navarcles, 5.977

Súria, 5.942

Artés, 5.698

Anoia:

Igualada, 39.967

Piera,15.603

Vilanova, del Camí, 12.458

Sta. Margarida de Montbui, 9.980

Masquefa, 9.211

Capellades, 5.293

Baix Llobregat Nord:

Martorell, 28.189

Olesa de Montserrat, 23.904

Esparreguera, 22.251

Abrera, 12.489

Sant Esteve Sesrovires, 7.612

Berguedà

Berga, 16.494

Cerdanya

Puigcerdà, 9.258

Solsonès

Solsona, 9.094

Moianès

Moià, 6.267

Alt Urgell

La Seu d'Urgell, 12.089