La botiga Parcir de Manresa ha obert les seves portes aquest dilluns després de tenir-les molts dies tancades al públic, però ho ha fet sense permetre l'accés a l'interior de la llibreria. S'ha situat una taula a l'entrada que fa de barrera entre el local i l'exterior. Aquest és només un exemple dels diversos establiments del centre de Manresa, no molts, que avui han reprès l'activitat de cara al públicen la fase 0 de la desescalada. De la setantena de comerços que hi ha al carrer Guimerà de Manresa, per exemple, només mitja dotzena ha obert. Tots d'alimentació o farmàcies. Les botigues de roba, complements, sabateries estan tancades i les cues continuen essent davant les farmàcies, forns de pa o bé els bancs, com ja ha estat passant aquestes setmanes prèvies.

A Berga, el panorama és similar. L'associació de comerciants recomana reprendre l'activitat l'11 de maig i calcula que aquest dilluns només han obert un 14% dels establiments associats. PIMEC aporta unes dades superiors i assegura que, a tot Catalunya, sis de cada deu comerços han obert les portes.

En tot cas, qui ho ha fet, ha hagut de vetllar per oferir al client unes mesures de prevenció excepcionals. A la Parcir, per exemple, els compradors no poden accedir del tot a la botiga. Han d'esperar al mostrador que s'ha situat fent barrera i allà recullen les comandes o demanen a la llibretera un títol concret o la recomanació d'un llibre. Els clients no poden, tampoc, tocar els llibres en aquesta fase del desconfinament.

Segons la normativa, els comerços que optin per obrir han d'oferir gel desinfectant a l'entrada dels locals, i no es podran oferir als clients productes de prova. A les botigues de roba, només pot entrar una persona als emprovadors, que després de l'ús es netejaran i desinfectaran. Si el client no adquireix alguna de les peces de roba que s'ha emprovat, l'establiment aplicarà mesures perquè s'higienitzi la peça abans que se l'emprovi un altre client. Els establiments hauran de desinfectar-se dues vegades el dia i s'establirà un horari d'atenció o un passadís preferent per a persones majors de 65 anys de 10 a 12 hores i de 19 a 20 hores, coincidint amb la franja de sortida dels majors de 70 anys al carrer. Per norma, les compres hauran de fer-se en el mateix municipi en el qual es resideix, si bé es permetrà el trasllat entre localitats petites en el cas que no es puguin trobar determinats productes.

Qui pot tornar a obrir avui?

Dins de la fase 0 de desescalada, aquest dilluns, 4 de maig, entren en vigor diverses mesures de relaxació del confinament, tant activitats econòmiques com personals, que van de l'obertura de perruqueries i petits comerços als entrenaments d'esportistes professionals. Tot el país comença el camí del desconfinament pel coronavirus en la fase 0, excepte les illes de La Gomera, El Hierro, La Graciosa i Formentera, on l'estat de la pandèmia ha permès que iniciïn la fase 1. A les primeres mesures d'alleujament -les sortides de nens primer i la pràctica esportiva individual, els passejos d'adults i l'accés als horts després- se sumen a la fase 0 altres com són l'obertura de perruqueries i de petits comerços o de restaurants que venguin menjar per emportar-se. Aquestes comandes s'hauran de fer per telèfon o per Internet. I els restaurants només podran obrir durant l'horari de recollida de les comandes.

D'altra banda, és obligatori l'ús de mascareta al transport públic (autobús, ferrocarril, metro, transport marítim, aeri i taxi) i és recomanable en tota mena d'activitats fora de la llar.

"Estem fent supervivència, pagar les factures i mantenir-nos"

La restauració està patint de ple els efectes de la covid-19 i molts negocis s'han reinventat per tirar endavant. El restaurant La Forkilla de Puig-reig (Berguedà) n'és un exemple. Des del confinament que porten el menjar a domicili i a partir d'avui els clients també ho podran recollir al mateix establiment. Tot i això, només facturen el 10% del que feien abans. "Estem fent supervivència, pagar les factures i mantenir-nos", detalla la propietària, Sílvia Martínez. Veuen "inviable" tornar a obrir el local i la terrassa amb les restriccions d'aforament i distàncies. "Al marge de les mampares, hauria de contractat un vigilant de seguretat per fer complir la normativa", afirma com a exemple del que creu impossible d'aplicar en el dia a dia.

Martínez admet que des d'un primer moment van decidir seguir treballant complint amb les condicions i les noves normatives i van apostar pel servei a domicili. "Hem extremat les precaucions i la higiene i als menús no posem producte cru per evitar la propagació del virus", detalla. A la pràctica, estan fent els mateixos menús mantenint els proveïdors de sempre i el que han canviat és el format. Enlloc e servir el client al restaurant, aquests dies ho han portat a les cases. I cada setmana estan al cas del "que es pot fer i el que no" pel que fa a normativa. De fet, a partir d'aquest dilluns, el client podrà recollir els menús a l'establiment si ho prefereixen.

L'emergència sanitària ha canviat el perfil del client que tenien. La capacitat econòmica és un dels factors que més pesen. "L'economia ha baixat per a tothom; la gent si es pot comprar la pizza al supermercat no ens la demanarà a nosaltres perquè val el doble i si tenen temps, ho fan a casa", detalla la propietària. En canvi, les persones que compren ara menjar a domicili és perquè van "col—lapsats de feina" com ara treballadors del sector sanitari o perquè fan teletreball i tenen mainada i necessiten ajuda. També s'han trobat amb el cas de persones que estan "farts" de cuinar i volen una alternativa.

Les perruqueries reobren amb incertesa i amb llargues llistes d'espera

Segons els anuncis del Govern espanyol, les perruqueries també poden obrir avui, però amb cita prèvia. Tanmateix, fins ahir a la tarda encara no hi havia cap directriu oficial i detallada al BOE. Tampoc no s'havia precisat què passa amb els treballadors que estan en ERTO, o si es pot mantenir en aquesta situació una part de la plantilla i fer-la tornar de forma progressiva amb la represa de l'activitat. Les perruqueries també tenen molts dubtes sobre quins elements de protecció han de seguir a l'hora d'atendre els clients. Això fa que no totes les perruqueries obrin avui i les que obrin ho facin amb una lleugera incertesa de si s'estan fent les coses de manera correcta.

Més enllà dels debats d'última hora dins dels gremis locals sobre la fixació de la data d'obertura col·lectiva, els professionals han iniciat els últims dies una carrera desbocada per poder assumir, aviat, el retorn de l'activitat amb garanties. Però amb molt poques certeses. Joan Davant, propietari de la perruqueria Els 60 de Manresa, lamenta les poques directrius que estan rebent. «Ens hem hagut d'espavilar a comprar el nostre material i intentar organitzar-nos», apunta.

Davant ha fet comanda de mascaretes, guants, capes i tovalloles d'un sol ús, però admet que se sent «com un conillet d'índies». «Ningú ens ha explicat res de com ho hem de fer. Per exemple, què hem de fer amb tot el material d'un sol ús? El podem reciclar?», pregunta.

En aquest sentit, Ester Márquez, de la perruqueria Ester de Solsona, assegura que obrirà avui tot i que «angoixa una miqueta saber com atendrem tota la gent que està esperant amb les mesures de seguretat que haurem de seguir». I és que Márquez té cites amb clients durant les dues properes setmanes i encara en podria tenir més, però assegura que ha volgut deixar les dues setmanes lligades per si finalment es modifica alguna data. «Com que en principi esperàvem obrir el dia 12, encara estem esperant que arribi material», assegura la propietària de la per-ruqueria, que afirma que algun material dels comercials no arribarà ni dimarts perquè s'han quedat sense estoc, però que la col·laboració d'altres entitats, com és el cas de la Unió de Botiguers de Solsona, ha facilitat el material necessari per obrir garantint la seguretat dels clients i d'ella mateixa.

Diferent és el cas de Maria Àngels Torrents, de la perrqueria Galí de Castellgalí, que no podrà obrir fins dimecres perquè no disposa de tot el material de protecció necessari. «Vull fer les coses bé. Si no tinc la garantia de poder obrir amb seguretat, no obriré», assegura Torrents, que té una llista d'espera de 79 clients.

Els últims dies han estat molt moguts per a les perruqueries d'arreu de Catalunya per preparar els respectius locals per a les condicions que exigeix la tornada a la feina. És el cas de Pili Bernat, una de les propietàries de la perruqueria manresana Bernat Bruque, que aquest cap de setmana ha hagut de modificar el seu local per tornar a la feina. «Ens hem quedat amb 4 tocadors dels 8 que teníem», assegura.