La Secretaria d'Estat del Vaticà ha anunciat data i lloc per a la beatificació dels tres màrtirs caputxins assassinats a Manresa l'any 1936 per la seva condició religiosa. Els frares Benet, de Santa Coloma de Gramenet; Domènec, de Sant Pere de Riudebitlles; i Josep Oriol, de Barcelona, seran beatificats el 14 de novembre d'aquest any a la basílica de Santa Maria de la Seu de Manresa. La missa de beatificació serà presidida pel cardenal prefecte de la Congregació per les Causes dels Sants, Monsenyor Angelo Becciu.

Beat vol dir en llatí «feliç, benaurat». L'Església, en declarar una persona beata, reconeix en ella -de manera oficial- un model de vida i algú a qui acudir perquè intercedeixi davant Déu, i en permet el culte públic. Quan la devoció a un beat s'estén més enllà de l'àmbit local, en la majoria dels casos, es procedeix a l'inici del procés de canonització, per declarar-lo sant.

Primera dels temps moderns

La beatificació dels tres màrtirs caputxins és la primera dels temps moderns al bisbat de Vic, des que el papa Benet XVI va traslladar les cerimònies de beatificació a les diòcesis dels beatificats (i no a Roma) per tal d'apropar el seu testimoni a l'església local.

El procés de beatificació dels caputxins va començar a la diòcesi de Vic el 18 d'abril del 1955, va ser tramès a Roma l'any 1962 i prosseguit i completat entre els anys 1997 i 2005. Finalment, el 24 de gener passat, el papa Francesc aprovava de manera oficial la seva beatificació i ara s'han conegut els detalls de l'acte de celebració.

A Manresa del 1582 al 2007

Els frares caputxins són una branca de l'orde franciscà, fundat per sant Francesc d'Assís a Itàlia el segle XIII. Sant Francesc volia viure seguint l'evangeli de Jesús, en pobresa i fraternitat. Els caputxins són presents a Catalunya des del 1578. Han tingut convent a Manresa entre el 1582 i el 2007, amb els parèntesis forçosos de l'exclaustració al segle XIX i la guerra civil.

Fra Benet és el nom religiós de Josep Domènech i Bonet, nascut a Santa Coloma de Gramenet el 1892. Fundador dels Amics del cant gregorià i mestre de novicis a Manresa. Va ser detingut el 6 d'agost del 1936 per uns milicians que el van escarnir, torturar i assassinar el dia 7 d'agost del 1936.

Fra Domènec, de Sant Pere de Riudebitlles, és el nom religiós de Joan Romeu i Canadell, nascut a Sant Pere de Riudebitlles el 1882. Mogut per uns forts ideals missioners, el 1917 va ser enviat a l'Amèrica Central, on durant disset anys va treballar a Cartago (Costa Rica) i a Managua (Nicaragua). Després d'un apostolat molt intens, el 1930 va retornar a Catalunya força malalt i visqué la darrera etapa de la seva vida al convent de Manresa. Va ser detingut a casa d'uns parents, on havia estat acollit, i va ser assassinat el 27 de juliol del 1936.

Fra Josep Oriol, de Barcelona, és el nom religiós de Jaume Barjau Martí, nascut a Barcelona el 1891. Es va ordenar sacerdot el 1915 i es va dedicar a la predicació, atenció al confessionari, direcció espiritual i, també, a la recerca històrica. Va preparar l'edició del Chorale Psalterium, obra monumental que va rebre els elogis del papa Pius XI.