Fem Manresa, candidatura local liderada per la CUP, ha manifestat la seva preocupació pel fet que, al seu entendre, des del govern de la ciutat s'actuï «amb unes presses incomprensibles per avançar-se, amb certes actuacions, a les fases de desconfinament proposades per les autoritats sanitàries amb actuacions com les de reobrir tots els serveis d'atenció o reactivar la zona blava». Paral·lelament, Arran, formació vinculada també als cupaires, ha fet malbé aquesta matinada de dilluns almenys quatre parquímetres amb pintura i silicona hores abans que es tornessin a posar en funcionament.

Pel que fa a la reobertura de tots els serveis d'atenció, Fem Manresa no comparteix la decisió de tornar a gestionar presencialment tràmits com els de l'Oficina d'Atenció Ciutadana i l'Oficina d'Atenció Econòmica abans de començar la següent fase del desconfinament, ja que creu que caldria destinar els recursos i eines necessàries perquè les ciutadanes puguin gestionar tots els tràmits telefònicament o telemàtica.

Al mateix temps «caldria dedicar-los a fer que la tramitació on-line sigui més fàcil i àgil, ja que a dia d'avui només és possible realitzar-la amb signatura digital, i això dificulta l'accés i la gestió per a moltes persones». Creu que així es podria «limitar la presencialitat en aquells casos en què la resolució d'alguna situació sigui no només urgent, sinó en les quals sigui absolutament imprescindible la presència física», que recalca que «no haurien de ser massa».

En aquest sentit, agraeix la feina feta per les treballadores que «han estat fent mans i mànigues per solucionar els casos i tràmits i a l'equip informàtic que ha treballat intensament per anar solucionant els problemes derivats de la no presencialitat». Per això, no enten què ha canviat perquè s'obrin les oficines de l'Ajuntament, a diferència de les dels grans municipis que estan en la mateixa fase de desconfinament.

«Cap explicació» per reactivar la zona blava

Quant a l'anunci de la reactivació de la zona blava a partir d'aquest dilluns 11, Fem Manresa no troba cap explicació a «la necessitat de reactivar-la per fomentar la mobilitat, motiu esgrimit pel consistori, quan encara ens trobarem en la Fase 0 del desconfinament» i demana al govern que esperi a fer el pas a la Fase 1. Si bé considera que la zona blava (ben gestionada i aplicada) és un mecanisme adient per assegurar la rotació en determinades zones de la ciutat, i que també afavoriria la compra i accés al petit comerç, creu que seria convenient esperar a reactivar-la quan es passi a la Fase 1, ja que aleshores la mobilitat serà major que l'actual. A més, és un canvi que part de la ciutadania viurà amb preocupació.

Així, Fem Manresa considera «perillosament curiós que aquesta reactivació no es faci coincidint amb l'inici de la Fase 1 del confinament sinó amb la decisió de l'empresa concessionària del servei zona blava, Eysa, de deixar sense efectes l'ERTO que havia aplicat a la plantilla des del 16 de març». Per això, recorda que seguirà defensant la municipalització d'aquest servei, la baixada de les seves tarifes i que la gestió que se'n faci no es basi en criteris econòmics sinó de mobilitat.