Els arxius comarcals del Bages, el Berguedà, l'Anoia, el Solsonès i el Moianès no obriran portes demà, tal com faran 19 arxius d'arreu del país. Dins l'àmbit de Regió7, només obrirà el de l'Alt Urgell. El de la Cerdanya ja fa dues setmanes que ha tornat a posar els seus documents a disposició de qui els vulgui consultar.

A més de l'arxiu comarcal de l'Alt Urgell també obriran els de l'Alt Empordà, el Baix Ebre, el Baix Empordà, Garraf, la Garrotxa, Girona, Maresme, la Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pla de l'Estany, Ribera d'Ebre, Ripollès, Selva, Ter-ra Alta, l'Urgell, Vallès Occidental i Vallès Oriental. A més, a partir d'avui també es podrà fer ús de l'Arxiu Històric de Girona. Amb tot, cal destacar que hi haurà restriccions, i per accedir a les sales de consulta de tots ells cal demanar cita prèvia.

Segons un comunicat del departament de Cultura, encara queden pendents d'obertura 16 arxius, que estaran en fase de treball intern o preparant l'equipament i proveint-se de material de seguretat per a la reobertura.

Arxius oberts digitalment

Durant l'aturada per frenar la pandèmia, la Xarxa d'Arxius Comarcals de Catalunya (XAC) ha ofert un servei de consulta digital de documents i ha ofert activitats de difusió digital. A més, durant els dies del confinament els arxius han ofert préstecs d'urgència de documentació a jutjats, notaries, registres, ajuntaments i hospitals, entre altres. De fet, en els darrers dos mesos s'ha detectat un increment del nombre d'usuaris del cercador d'Arxius en Línia i de premsa digitalitzada, que s'han incrementat el 108% i 310%, respectivament.

El creixement més destacat, però, ha estat en els diferents canals que tenen els arxius a la plataforma YouTube, amb més del 1.400% en relació amb les hores de visualització respecte del mateix període del 2019, o el cas del portal web de la XAC, que ha doblat el nombre de visualitzacions.

Els arxius han estat oberts digitalment durant el confinament, amb oferta de productes i serveis digitals sota l'etiqueta #arxiusacasa o amb propostes com Catalu-nya des dels arxius: esdeveniments i festes populars digitals que ofereix recursos que reprodueixen esdeveniments i festes populars, i que no s'han pogut realitzar durant el període de confinament. Dels 38 arxius de la XAC, la majoria ja han reiniciat progressivament la seva activitat laboral i es preveu l'obertura de la resta a partir del dia 8 de juny.