Els gràfics que il·lustren aquesta notícia mostren fins a quin punt la Covid-19 ha estat virulenta a casa nostra i com, ara, està sota control.

Són línies i números que representen vides humanes, 278 de les quals perdudes als centres assistencials de Manresa i Berga en aquesta lluita que ha portat a l'extenuació les dones i els homes que formen el sistema sanitari i que ara recuperen forces i es preparen per a possibles rebrots.

Ahir, la situació a Manresa va ser de dos ingressats menys positius de coronavirus

Les altes van pujar fins a 1.054 i els morts es mantenen en 234.

Amb menys d'una quinzena d'ingressats confirmats de coronavirus entre la Fundació Althaia i Sant Andreu Salut, els dos ens sanitaris han tornat a poder dedicar la gairebé totalitat del seu espai a les tasques que desenvolupaven abans que es declarés l'epidèmia.

Una situació ben diferent de la que es va donar amb Althaia havent de portar pacients a la Clínica Sant Josep i al Centre Hospitalari quan l'Hospital de Sant Joan de Déu va veure desbordada la seva capacitat.

Pel que fa a l'Hospital de Sant Andreu, dels 154 llits de què disposa en dedica catorze al coronavirus i va arribar a tenir 138 ingressats per l'epidèmia i a desplaçar persones de la residència annexa a l'hospital fins a l'hotel Món Sant Benet.

Per tenir consciència de fins a quin punt ha minvat l'afectació de l'epidèmia el maig, el primer que cal explicar és que durant el mes va matar 27 persones.

Sí, són moltes, però si es comparen amb la seixantena que van morir els darrers 11 dies del mes de març, es passa de sis persones al dia a una al dia. I la situació millora i en els darrers deu dies ha mort als centres assistencials manresans una persona.

El mes d'abril és el que va concentrar el gruix de morts amb 145, gairebé cinc persones al dia.

Si el març va ser un infern perquè després que a mitjan mes hi hagués la primera mort va caure una allau de casos que va tensionar al màxim el sistema, a l'abril la pressió va anar augmentant amb professionals i directius adaptant-se a una situació mai vista.

Va ser a l'abril quan la Fundació Sant Andreu Salut va començar a reportar víctimes mortals, les tres primeres el dia 1 d'abril, 49 durant el conjunt del mes d'abril i 15 durant el mes de maig.

Els ingressats baixen

A Berga, 31 de les 44 defuncions que han estat comunicades fins ara per l'Hospital Sant Bernabé van tenir lloc durant el mes d'abril, el 70 %.

Sis es van produir entre el 20 i el 31 de març i 7 més s'han comptabilitzat durant el mes de maig. Això vol dir que n'hi va haver tantes en els 1o dies finals de març com en tot el maig.

El darrer recompte que va fer públic l'Hospital Sant Bernabé mostrava que quedaven 9 pacients ingressats amb diagnòstic de Covid-19.

La quinzena d'ingressats que queden a Manresa contrasta amb l'allau que hi va haver la darrera quinzena de març. Althaia tenia 2 ingressats positius confirmats el 15 de març i l'1 d'abril la ciutat en comptabilitzava 305.

La xifra màxima van ser els 338 del 16 d'abril i des de llavors hi ha hagut un descens continuat que ha estat possible pel més del miler d'altes que s'hi han donat.