El Papa Francesc ha rebut aquest dissabte al matí al Vaticà una delegació de la capital del Bages per conèixer de primera mà el projecte Manresa 2022. El grup de manresans l'ha convidat a participar en els actes de commemoració del 500 anys de l'estada de Sant Ignasi a la ciutat, i el Pontífex ha contestat que li agradaria visitar a la ciutat si es troba bé de salut, segons han explicat els membres de la delegació a aquest diari.

La delegació que s'ha desplaçat a Roma està integrada per l'alcalde Valentí Junyent, el primer tinent d’alcalde i regidor de Presidència, Marc Aloy; el regidor de Turisme, Joan Calmet, i el gerent de la Fundació Turisme i Fires de Manresa, Albert Tulleuda, juntament amb el pare superior de la Cova, Lluís Magriñà.

L’interès del Papa pel projecte queda reflectit en el fet que l’audiència ha tingut a la casa de Sant Marta, la seva residència al Vaticà, i que s’ha perllongat durant mitja hora, fet força excepcional en les recepcions del pontífex.

L’alcalde Valentí Junyent ha ofert al Papa un regal especialment concebut per a la visita amb el qual s’ha volgut transmetre els principals fonaments del projecte Manresa 2022: una pedra de la Cova on Sant Ignasi va passar llargues estones durant la seva estada a la ciutat, i aigua del riu Cardener que, segons afirma en la seva autobiografia, contemplava quan va tenir les revelacions que el van portar a escriure els “Exercicis Espirituals” que estan en la base del naixement de la Companyia de Jesús.

El Papa ha considerat molt interessant el projecte Manresa 2022, especialment en un moment de transformació profunda en tots els camps, i ha considerat molt positius els valors que promou. També ha explicat que mai ha visitat personalment Manresa, una ciutat de referència per als jesuïtes d’arreu del món, motiu pel qual ha manifestat que “m’agradaria molt” poder-la visitar durant la commemoració dels 500 anys de l’estada d’Ignasi de Loiola a la ciutat.

La delegació ha aprofitat el viatge a Roma per fer algunes visites institucionals amb el delegat de la Generalitat a Itàlia i responsables de turisme del Vaticà, i una trobada amb corresponsals de diversos mitjans de comunicació que treballen a la capital italiana. Davant d’aquesta visita, l’Ajuntament de Manresa considera molt rellevant el fet de poder transmetre al Papa personalment el caràcter transversal i la voluntat transformadora del projecte Manresa 2022 i, al mateix temps, aprofitar aquest fet tan singular per ampliar la difusió i el coneixement sobre aquesta iniciativa impulsada des de l’Ajuntament que, amb el pas del temps, s’ha convertit en un projecte de ciutat.

Per això, tot i que les circumstàncies provocades per la crisi del coronavirus han complicat la preparació del viatge, finalment s’ha decidit acceptar la invitació a aquesta audiència privada amb el Papa un cop el govern italià va decidir obrir el país als vols internacionals el dia 3 de juny i suprimir la quarantena als visitants provinents de l’estranger.

Durant la trobada, que ha tingut lloc aquest dissabte a les estances de la residència papal de la Casa de Santa Marta, s’han exposat al Sant Pare els detalls del projecte Manresa 2022, la voluntat d’impulsar la seva difusió a nivell internacional, i especialment entre la comunitat jesuïta i els seus centres educatius repartits per tot el món, per atraure visitants a la ciutat coincidint amb la commemoració dels 500 anys de l’estada d’Ignasi de Loiola a Manresa.

Recordem que el Papa Francesc pertany a la Companyia de Jesús i que Ignasi de Loiola va ser el fundador dels jesuïtes a partir de l’experiència personal i de transformació que va viure durant el temps que va passar a Manresa el 1522.

També s’ha exposat al pontífex el projecte del Camí Ignasià, que uneix la localitat natal d’Ignasi -Loiola, al País Basc- amb Manresa, i el potencial que té com a ruta de pelegrinatge i de creixement personal i espiritual, equiparable al que era el Camí de Sant Jaume en els seus inicis. Igualment, s’ha aprofitat per destacar la importància que la Companyia de Jesús hagi declarat Any Jubilar ignasià el període de temps que anirà del 31 de juliol de 2021 al 31 de juliol de 2022, un fet que també contribuirà a reforçar la projecció exterior de Manresa coincidint amb la commemoració del 500 aniversari.