Juli Sanclimens Genescà, alcalde de Manresa entre els anys 1987 i 1995 i diputat al Parlament entre 1984 i 1995, ha mort aquest divendres a la matinada, als 84 anys. Ha traspassat a l'hospital de Sant Joan de Déu on feia tres dies que estava ingressat per complicacions de les dolències que patia fruit de l'edat i no relacionades amb la covid-19. El funeral serà dilluns, a les 11 del matí, a la basílica de la Seu (si la Catalunya Central entra a la fase 3, es permetrà una capacitat del 75 % del temple). L'Ajuntament ha decretat tres dies de dol, a partir d'aquest divendres i fins dilluns, després de la cerimònia de comiat.

Nascut el 29 d'agost del 1935 i pare de tres fills (el Xavier, el David el Marc), Sanclimens va dedicar bona part de la seva vida a la política i a la vida social i cultural de la capital del Bages. Es va graduar en direcció d'empreses per l'Institut d'Estudis Superiors de l'Empresa (lESE) i entre el 1958 i el 1986 va treballar com a director administratiu. El 1976 es va afiliar a Convergència Democràtica de Catalunya, formació de la qual va formar part del Comitè Executiu Nacional entre 1987 i 1995.

13

Recull d'imatges de Juli Sanclimens

En les eleccions municipals del 1987, Sanclimens va accedir a l'alcaldia de la capital del Bages, càrrecs que va compaginar amb el de primer president del Consell Comarcal del Bages i president de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (1987-1995). A nivell nacional, el manresà també va concórrer a les llistes de CiU al Parlament en les eleccions del 1984, 1988 i 1992, obtenint les tres vegades representació a la cambra catalana.

«Va respectar la institució i als que no pensaven com ell

A l'alcaldia manresana va rellevar el socialista Joan Cornet després d'una pugna electoral intensa que va caure de la banda del convergent. Cornet, assabentat de la notícia per Regió7, ha lamentat la pèrdua d'«un gran manresà». Ha destacat «la seva trajectòria personal i professional vinculats a entitats». Per a Cornet s'ha produït «una pèrdua per a la ciutat i per al país» d'una persona que «es va lliurar a la seva feina d'alcalde, amb molta empenta, ganes i compromís, tal com era ell». Més enllà de la pugna política, per a Cornet, Sanclimens era una «persona entranyable que vivia amb joia i molt atent a l'actualitat». Malgrat la distància, dels moments en què van coincidir els darrers anys Cornet valora els records compartits d'una època irrepetible.

Jordi Valls, que va assumir l'alcaldia pel PSC després de Sanclimens, afirma del seu antecessor que "va respectar la institució i als que no pensaven com ell. Els escoltava i discutia amb ells. Va fer grans aportacions a cultura democràtica a la ciutat amb el seu tarannà. Una cultura democràtica que jo trobo a faltar, no a Manresa on sí que hi és sinó en general". Per a Valls la forma de fer política de persones com Sanclimens pren relleu quan el que impera a nivell general és tenir la llengua molt lleugera, "el verb fàcil, el dogmatisme i la patrimonialització de les institucions". Per contra, Sanclimens va "tenir un bon tarannà. I les formes en política també són importants".

Valentí Junyent, l'actual alcalde de Manresa, destaca de Juli Sanclimens «el seu humanisme i transversalitat». Per a Junyent, el fet que fos una persona amb coneixements de direcció d'empreses, un home de cultura, d'esport, catalanista, vinculat a entitats que va fer el salt a l'acció política a diferents nivells el converteix en un exponent de personalitat transversal. «Era una persona que sabia treballar en equip i donar confiança» i valora el fet d'haver «pogut aprendre a partir del seu mestratge», afegeix.

Josep Camprubí va ser alcalde de Manresa entre Jordi Valls i Valentí Junyent. Afectat per la pèrdua de Sanclimens, explica que va ser ell qui més li ha fet veure "com la política va molt més enllà del partidisme". Es declarava sorprès per la mort de Sanclimens amb qui compartia, per exemple, la vinculació a l'Orfeó Manresà. "No va tenir una època fàcil quan va ser a l'alcaldia. Va gestionar amb els recursos que tenia. Tots els alcaldes volen fer el màxim de coses", diu.

I no només els alcaldes s'han volgut acomiadat de Sanclimens, l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont ha fet una piulada a twitter recordant la figura del polític manresà: «Tot l'afecte i el condol a la família d'en Juli Sanclimens, un home que va defensar sempre la seva ciutat, el municipalisme i Catalunya. Descansi en pau.»

Un home polifacètic

Sanclimens va ser jugador de bàsquet entre el 1973 i el 1975 i vicepresident del Manresa Esportiu Bàsquet (l'actual Bàsquet Manresa), a més de president de l'Orfeó Manresà entre 1967 i 1971, president de l'Agrupació Cultural del Bages de 1980 a 1984 i membre del Biela Club

Entre 1990 i el 1995 va ser membre de la Junta de Govern Local de Catalunya, del Patronat Català Pro Europa i del Comitè de Presidència del Consell de Municipis i Regions d'Europa.

Les seves vivències estan recollides al llibre "Temps viscut", publicat el 1999. Explicava com anècdota que anys després de deixar de ser alcalde encara hi havia qui, pel carrer, li demanava que fes més aparcaments. Una de les seves aficions era documentar i arxivar els seus viatges per Catalunya. Poble a poble. Llogarret a llogarret. Així va apamar el país, municipis, pobles que no són cap de municipi, barris, ravals, veïnats i llogarrets, urbanitzacions i unitats sense població. Més de 6.400 punts definits del territori. Els comptava amb una precisió metòdica. I en va trepitjar més de tres mil.

L'Ajuntament i el consell mostren les seves notes de condonl

A través un comunitat, i a banda de les declaracions de Valentí Junyent a aquest diari, l'Ajuntament de Manresa ha emès un comunicat per expressar el condol per la mort de Juli Sanclimens. El consistori ha decidit decretar tres dies de dol, a partir de les 2 d'aquest migdia, fins dilluns a la mateixa hora, quan ja s'haurà celebrat el funeral. Durant aquest període, les banderes de la casa consistorial onejaran a mig pal. El funeral tindrà lloc el proper dilluns, a les 11 del matí, a la basílica de la Seu.

El Consell Comarcal del Bages també ha expressat el seu condol per la mort del polític, que va ser el primer president de la institució, l'any 1988. En un escrit, l'ens posa de manifest la important trajectòria política, social i humana de Juli Sanclimens i dona un fort escalf a la seva família i amistats.