Un estudi multicèntric liderat per Althaia determina que els pacients amb fractura de fèmur i covid-19 tenen una mortalitat més elevada.

Aquesta és la principal conclusió de l'estudi en el qual han participat tretze centres de l'Estat espanyol i que ha publicat el Journal of Bone and Joint Surgery, una de les revistes més prestigioses de traumatologia d'àmbit internacional. Althaia participa també en dos estudis més vinculats a la covid-19 que han publicat els primers resultats en revistes d'impacte i ha iniciat noves investigacions. En l'actualitat, la fundació lidera 14 projectes de recerca relacionats amb la malaltia i participa en 21 investigacions més sobre el tema promogudes per altres centres de l'Estat i d'Europa.

L'objectiu de l'«Estudi exploratori de les fractures de fèmur proximal durant la pandèmia de la covid-19», que ha inclòs 136 pacients, ha estat descriure l'evolució de les persones majors de 65 anys ingressades amb fractura de fèmur durant la pandèmia. Entre els tretze centres participants hi ha l'Hospital Clínic, l'Hospital Vall d'Hebron, l'Hospital Universitario 12 de Octubre de Madrid i l'Hospital Virgen del Rocío de Sevilla, a més a més de la Fundació Althaia.

Els resultats indiquen que la mortalitat als 10 dies de l'ingrés és del 30%, mentre que en la resta del grup el percentatge és del 5%. La investigació ara continua amb l'objectiu d'analitzar quina és la millor estratègia per tractar aquests pacients. L'investigador principal de l'estudi és el Dr. Josep Maria Muñoz Vives, adjunt al servei de Cirurgia ortopèdica i traumatologia d'Althaia.

Cirurgia i covid

La prestigiosa revista mèdica britànica The Lancet acaba de publicar els primers resultats de l'estudi multicèntric internacional sobre cirurgia i covid-19 promogut pel University Hospital Birmingham en el qual participa la Fundació Althaia. L'article, titulat «Mortality and pulmonary complications in patients undergoing surgery with perioperative SARS-CoV-2 infection: an international cohort study», analitza la mortalitat a 30 dies en pacients amb infecció per covid-19 que se sotmeten a qualsevol tipus de cirurgia, així com les complicacions postoperatòries. En la investigació hi prenen part 235 hospitals de 24 països i, de moment, s'han analitzat 1.128 pacients.

L'estudi assenyala que la mortalitat global és del 23,8%, i que van tenir complicacions pulmonars el 51,5% dels pacients estudiats, dels quals el 38% no va sobreviure. En les persones majors de 70 anys infectades pel nou virus, el risc de mortalitat en els 30 dies després de la cirurgia és 2,3 vegades major que el grup dels menors de 70 anys. Pel que fa al sexe, en el grup dels homes el risc de mort és 1,75 més gran que en el de les dones.

D'aquí la importància del cribratge preoperatori de coronavirus com realitza Althaia en tots els pacients abans de sotmetre's a qualsevol intervenció quirúrgica. L'objectiu és valorar l'ajornament dels procediments no urgents en el col·lectiu que presenta major risc. L'estudi, que segueix obert, ja ha analitzat més de 12.000 casos. La investigadora principal d'Althaia és la Dra. Cristina Soto, del servei de Cirurgia general i de l'aparell digestiu, que quan va començar a liderar la recerca estava finalitzant la residència a la institució.

Manifestacions desconegudes

ManifestacionsEl servei de Dermatologia ha participat en l'estudi Covid-Piel, que ha publi cat el British Journal of Dermatology, una revista de molt prestigi en l'especialitat. Es tracta d'un estudi multicèntric en el qual han participat 25 institucions sanitàries de tot l'Estat espanyol i més de 100 dermatòlegs. La investigació, promoguda per l'Hospital Plató, l'Hospital Universitario Gran Canaria Doctor Negrín i l'Hospital Universitario de Móstoles, ha inclòs 375 pacients.

L'estudi ha servit per recollir les manifestacions cutànies de la covid-19 que fins ara eren desconegudes. També ha permès classificar-les en cinc tipus de lesions. El servei de Medicina interna participa, mitjançant el Dr. Enrique Esteve Valverde, en una revisió sobre el tractament immunomodulador de la covid-19 que ha publicat una de les principals revistes d'immunologia, Autoimmunity Reviews.