El millor regal per celebrar les seves noces d'or podria ser una donació a la Fundació Althaia de Manresa per fer recerca per millorar l'atenció a pacients afectats per un ictus i als seus familiars. Va ser el pensament del matrimoni Villegas-Servitja després que ella, la Maria Carme, en tingués un ara fa poc més d'un any. Així ho van fer saber a família i amics, i així també va ser com van reunir 2.500 euros amb aportacions voluntàries que han lliurat a Althaia i que es destinaran per fer investigació. El més important d'aquest gest, però, és que s'ha convertit en la llavor d'un nou projecte de mecenatge per oferir atenció integral a pacients amb dany cerebral i malalties neurodegeneratives.

Francesc Villegas, conegut activista cultural de Manresa, i la seva esposa, Maria Carme Servitja, van explicar ahir què els va fer decidir tirar endavant la iniciativa. El març del 2019 estaven a punt de marxar uns dies de vacances a la platja. «Ja teníem les maletes fetes i la Maria Carme em va dir que m'esperés un moment que anava a buscar una cosa. No tornava. La vaig anar a buscar i la vaig trobar estesa a terra. Aquí va començar tot». Ambulàncies i corredisses a l'hospital, i tota una experiència «no tan sols sanitària sinó també vivencial» per a la mateixa Maria Carme i tota la família.

La Maria Carme relata que quan va veure les cares dels metges «totes molt serioses, vaig pensar: verge, sí que estàs malament». Quan va poder aixecar cames i braços, tal com li van ordenar, «ja els va canviar». Un any després s'ha recuperat, tot i que té petites seqüeles.

A l'hospital «hi va haver molt positivisme», i quan va coincidir amb la celebració dels seus 75 anys i de les seves noces d'or van demanar que en comptes de regals fessin una aportació econòmica voluntària, un gest per agrair l'atenció rebuda, amb la condició expressa que es destinés a la investigació sobre l'ictus a Althaia.

La iniciativa, que volen divulgar perquè «la gent s'hi involucri» s'ha acabant convertint en una nova línia de mecenatge amb la particularitat que en aquesta ocasió la proposta ha sorgit de la mateixa ciutadania. Els projectes impulsats per Althaia han fet possible un modern hospital de dia d'oncologia i hematologia, i actualment hi ha en marxa la proposta de millorar pediatria.

La presentació del projecte es va fer ahir al gimnàs de rehabilitació de l'Hospital de Sant Joan de Déu. Hi van participar Francesc Villegas i Maria Carme Servitja; la cap de Comunicació, Participació i Mecenatge d'Althaia, Antònia Raich; la cap del servei de neurologia, Natàlia Mas; la cap de Rehabilitació, Neus Ticó; el neuropsicòleg Jordi Sánchez; i la cap de la Unitat de Recerca i Innovació, Gemma Cuberas.