L'ictus és una de les primeres causes de mortalitat als països industrialitzats, i la primera causa de discapacitat, amb profundes repercussions en l'àmbit personal, familiar i també social i laboral a més a més d'econòmic. A la Fundació Althaia de Manresa es van atendre l'any passat 598 casos.

Els serveis de neurologia i rehabilitació són els més implicats en el maneig dels pacients amb ictus. Que la nova línia de mecenatge d'Althaia neixi a partir de la iniciativa d'una família «ho fa especial», va assegurar ahir la cap de Neurologia, Natàlia Mas. Per la seva banda, Neus Ticó va remarcar que és la primera vegada que un agraïment per l'atenció rebuda s'expressa en forma d'aportació econòmica que «ens ajudarà a millorar la prevenció i a afavorir la reinserció dels afectats i també dels seus familiars».

El neuropsicòleg Jordi Sánchez és qui liderarà aquest primer projecte de recerca. Es tracta d'un estudi per valorar l'eficàcia d'un programa de rehabilitació que s'aplicaria a la fase més aguda de la malaltia, quan el pacient encara està hospitalitzat. Generalment aquest tipus de programes de rehabilitació es porten a terme en una fase subaguda.

Per a la responsable de mecenatge d'Althaia, Antònia Raich, el treball conjunt amb la societat civil «ens permet fer grans coses», com s'ha demostrat arran de l'emergència de la covid-19.