A l’atri de la Basílica de Sant Maria de la Seu s'ha presentat la commemoració del mil·lenari de la redotació de la parròquia.

El dia 15 de juliol de 1020, el Bisbe Oliba, persona cabdal per la cultura catalana i gran impulsor de l’arquitectura romànica, juntament amb la comtesa Ermessenda, va visitar Manresa per a la redotació de la Seu, el que significava impulsar la reconstrucció de la ciutat i la reorganització dels seus límits.

Per commemorar el mil·lenari d’aquesta data, des de la basílica i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa, s’ha articulat un programa d’actes i d’activitats i s’ha habilitat un nou espai de visita a l’equipament, l'Espai Oliba.

La presentació del mil·lenari de la basílica de la Seu ha anat a càrrec de MarcAloy, alcalde de Manresa; Mn. Joan Hakolimana, rector de la Seu i Mn. Josep Maria Riba, delegat episcopal del Patrimoni Cultural del Bisbat de Vic.

La redotació va consistir en la fixació de nou dels límits del terme de la ciutat de Manresa i de la parròquia de l'església de Santa Maria (La Seu), ja que a finals del segle X, la ciutat es trobava en una zona fronterera que va ser saquejada i destruïda pels sarraïns. Va ser el 15 de juliol de 1020 quan la comtessa Ermessenda, el seu fill Berenguer Ramon I i el bisbe de Vic, Oliba, van visitar la ciutat i van realitzar una nova fixació de l'extensió i rodalia del terme de Manresa.

Mn Joan Hakolimana, rector de la basílica, ha explicat els trets històrics de la redotació i ha agraït la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa per dur a terme la celebració. Per la seva banda, Mn Josep Maria Riba ha descrit Oliba com a “compte, monjo, abat i bisbe”, i com un gran impulsor de la cultura catalana i del romànic del país. S’ha mostrat satisfet que a Manresa se celebri el seu paper a la ciutat i ha citat dos grans productes vinculats a la seva figura: el Camí Oliba i “Cases d’Oliba”, un projecte que es presentarà públicament aviat.

Seguidament, Mete Codinach, ha recordat que des de fa anys la Seu treballa per posar a l’abast de tots els manresans i visitants el màxim de recursos per donar a conèixer el seu patrimoni cultural i artístic i ha explicat tots els actes que configuren el programa, que es duran a terme “amb prudència i moltíssima il·lusió”.

Finalment, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha tancat la presentació posant èmfasis en la fructífera relació que s’ha teixit entre el Bisbat de Vic, la Seu de Manresa i l’Ajuntament de Manresa amb l’objectiu de dinamitzar l’equipament més rellevant en l’àmbit patrimonial de la ciutat. L’alcalde ha explicat que el temple s’ha anat obrint a la ciutat i que ja ha estat escenari d’actes de la Fira Mediterrània o de Manresa Capital de la Cultura Catalana 2018, entre altres, i ha recordat que a finals d’aquest mes de juliol s’hi durà a terme el cicle de música Sons del Camí, amb Ferran Palau o Roger Mas, entre altres. Tot plegat, ha dit, “ens indica que estem treballant en una bona línia i amb la voluntat d’anar eixamplant les activitats que es fan a la Seu”.

El programa d’actes

  • 12 de juliol a les 19 h: missa solemne amb la presència del Bisbe de Vic i concert de la Capella de Música de la Seu.
  • 15 de juliol a les 19.30 h: conferència inaugural “Mil anys d’una represa: Manresa i Oliba” a càrrec de Marc Sureda, Doctor en història de l’art i conservador del Museu Episcopal de Vic.
  • 15 de juliol a les 20.30 h: inauguració de l’Espai Oliba a porta tancada, per autoritats i persones vinculades a la basílica (per motius de seguretat sanitària, aquest acte no es podrà fer en obert). L’Espai Oliba és el que actualment denominem “sota claustre romànic” de la basílica. Des del claustre modern es pot observar la galeria porxada de columnes romàniques, però no s’hi pot accedir. A partir del dia 15 de juliol (dia exacte de la visita del Bisbe Oliba l’any 1020), aquest espai formarà part del recorregut habitual de visites, ja que es disposarà de càmeres de vídeo vigilància per garantir la seguretat tant dels visitants com de les peces exposades, s’endreçarà, es millorarà el sistema d’il·luminació i es museïtzarà. Aquesta obertura permetrà donar a conèixer el s orígens romànics del temple i de la ciutat.
  • 16, 17, 22, 23 i 24 de juliol a les 19.30 h: Vesprades Mil·lenàries, visites guiades per descobrir els orígens romànics de la Seu a l’Espai Oliba i gaudir d’unes vistes privilegiades de la ciutat des de la primera coberta durant el crepuscle vespertí. Cal reservar entrada a: gestio@seudemanresa.cato al 93.872.15.12.
  • 3, 4 i 5 de setembre: 4t Festival de Microteatre Cop d’Ull amb 4 obres de teatre que permetran descobrir diversos racons del temple. Tots els guions estaran escrits expressament per aquesta edició del festival i versaran entorn de la redotació. Els artistes que hi participaran són 100% del Bages. Les entrades es posaran a la venda pròximament a través del web del Kursaal.

Cicle de coneixement romànic

  • 9 d’octubre: “Manresa i el seu comtat. De l’arribada del poder carolingi a la dotalia de l’any 1020”, a càrrec de l’historiador Xavier Costa.
  • 23 d’octubre: “La Manresa romànica”, a càrrec de la doctora Anna Orriols.
  • 30 d’octubre: “La canònica de Manresa a l’Edat Mitjana”, a càrrec de l’historiador Josep Maria Masnou.