La basílica Santa Maria de la Seu ha programat aquest dimecres, 15 de juliol, a 2/4 de 8 del vespre, la conferència "Mil anys d’una represa: Oliba i Manresa" a càrrec del doctor Marc Sureda. L’acte s’emmarca dins de la celebració del Mil·lenari de la redotació de la Seu i té l’objectiu de donar a conèixer què va passar l’any 1020, quan el Bisbe Oliba i la Comtessa Ermessenda van visitar Manresa per redotar l’església de Santa Maria. Sureda contextualitzarà aquest moment que ha marcat la història de la basílica i també de la ciutat, ja que amb la redotació es van fixar de nou els límits de la població i es va reconstruir i reorganitzar al voltant de l’església.

La conferència comptarà amb la benvinguda de Mn Joan Hakolimana, rector de la basílica, i de l’alcalde Marc Aloy, és un acte obert a tothom i es durà a terme a l’interior de la basílica, transformant l’espai dedicat a les celebracions litúrgiques en un auditori.

Després de la ponència, es procedirà a la inauguració de l’Espai Oliba, actual sota clasutre romànic de la basílica, que la Seu l’Ajuntament de Manresa han condicionat perquè formi part de les visites habituals a l’equipament. La inauguració serà a porta tancada degut a la situació sanitària actual, però a partir del dijous 16 de juliol les portes de l’Espai Oliba seran obertes per a tots els visitants.

Marc Sureda i Jubany (Girona, 1976) és doctor per la Universitat de Girona (2008) i llicenciat en Història (1998). Des del 2008 és conservador al Museu Episcopal de Vic, director de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic i professor encarregat de curs a la Facultat Antoni Gaudí d’Història de l’Església, Arqueologia i Arts Cristianes (Ateneu Sant Pacià, Barcelona). Ha treballat com a investigador a l’Institut del Patrimoni Cultural de la UdG (2004-2007) i ha coordinat els serveis culturals de la Catedral de Girona i l'inventari artístic de la Diòcesi de Girona (2004-2008); dirigeix el programa de formació de guies del projecte Catalonia Sacra, de posada en valor del patrimoni de l'Església a Catalunya. La seva tesi doctoral, dedicada als precedents de la catedral de Girona, rebé el premi Josep Pijoan d'Història de les Arts (Institut d'Estudis Catalans, 2010). Ha publicat nombrosos articles en revistes especialitzades i ha comissariat diferents exposicions nacionals i internacionals.

La Basílica Santa Maria de la Seu i l’Ajuntament de Manresa han confiat en els seus coneixements per fer el contingut dels plafons informatius de l’Espai Oliba i també per erigir-lo mestre de cerimònies de l’acte inaugural.

Propers actes del Mil·lenari

  • 16, 17, 22, 23 i 24 de juliol a les 19.30 h: Vesprades Mil·lenàries, visites guiades per descobrir els orígens romànics de la Seu a l’Espai Oliba i gaudir d’unes vistes privilegiades de la ciutat des de la primera coberta durant el crepuscle vespertí. Cal reservar entrada a: gestio@seudemanresa.cat o al 93.872.15.12. (*les visites dels dies 16 i 17 de juliol ja estan completes).
  • 3, 4 i 5 de setembre: 4t Festival de Microteatre Cop d’Ull amb 4 obres de teatre que permetran descobrir diversos racons del temple. Tots els guions estaran escrits expressament per aquesta edició del festival i versaran entorn a la redotació. Els artistes que hi participaran són 100% del Bages. Les entrades es posaran a la venda properament a través del web del Kursaal.
  • 9, 23 i 30 d’octubre: cicle de coneixement romànic. 9 d’octubre: "Manresa i el seu comtat. De l’arribada del poder carolingi a la dotalia de l’any 1020", a càrrec de l’historiador Xavier Costa. 23 d’octubre: "La Manresa romànica", a càrrec de la doctora Anna Orriols. 30 d’octubre: “La canònica de Manresa a l’Edat Mitjana”, a càrrec de l’historiador Josep Maria Masnou.